ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
водещ редакторНовини за българската култура по света

В края на февруари и началото на март, лауреати на Петия международен конкурс за пианист-любители “Андрей Стоянов” гостуваха в Кипър, с два концерта под патронажа на българското посолство. Поводът-българският национален празник 3 март. Благодарение на организационния талант на българската пианистка д-р Галина Димова-Георгиева, която от години живее и работи в средиземноморската страна, това гостуване стана факт в два града на страната домакин. В столицата Никозия, в зала “Кастелиоса”, на концерта в който бе представена преди всичко българска музика присъства и посланика на българия в Кипър Любомир Тодоров и културното аташе Мина Христова. Участниците бяха бурно аплодирани от публиката, който бе искрено впечатлена от тяхното високо ниво.
Със същия успех премина концерта им и в красивия курортен град Пафос, където в лицея “Макариос III”, с активната подкрепа и на PR на училището и с участие на кипърски ученици на Галина Димова. На следващия ден, цялата българска група бе гост на безплатна екскурзия, организирана от любезните домакини, които изключително сърдечно представиха красиви кътчета от своята родина на своите нови български приятели.
Няколко дни по-късно, в първите дни на месец март, в столицата на Малта се състоя празник на българската култура. Организиран от българо-малтийския кръг, чийто активен член е българската певица Андриана Йорданова, той представи в рамките на три дни три различни изяви с българско участие.
Във втория ден на фестивала, в уютна камерна зала, част от престижния културен комплекс „Сейнт Джеймз Кавалиер“, намиращ се в центъра на малтийската столица, клавирен рецитал изнесе известния български пианист Ростислав Йовчев. Това е второто гостуване на български пианист откакто са установени дипломатически отношения между България и островната република пред повече от 30 години.
В програмата на клавирния концерт бяха включени творби от Шуман, Шопен, Чайковски, Рахманинов, Дебюси и за финал Панчо Владигеров, чиято 120 годишнина беше центъра на това събитие. Пианистът беше аплодиран радушно, а концертът му беше отразен в малтийската преса по изключително възторжен начин.
Третият ден на фестивала беше и неговата кулминация- камерен концерт на Андриана Йорданова-сопран и Ростислав Йовчев-пиано в президентския дворец Сан Антон. Това престижно събитие, на което беше домакин президентът на Малта г-жа Прега, отново фиксира вниманието върху 120 годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Бяха изпълнени пет песни по народни текстове, както и Импровизация и Токата за соло пиано. Бляскавите и разнообразни творби на българския класик бяха представени заедно с две малтийски произведения, както и с творби от Росини, Делиб и др. Присъстващите на концерта преди всичко дипломатически лица бяха искрено впечатлени от високото ниво на българските музиканти и тяхната професионално подбрана и разнообразна програма.
През последната десетдневка на март, българският пианист проф. д-р Ростислав Йовчев беше поканен за член на жури на основания наскоро конкурс „Емануил Манолов“, който се провежда в градчето Гардън Сити, близо до Ню Йорк. Основен двигател на този конкурс е българският пианист Веселин Нинов, който е съставил и регламента на конкурса, в който препоръчително се изпълнява българско произведение.
На 23 март, в неоготическата катедрала „Инкарнейшън“ се състоя финала на конкурса, като освен дошлият специално от България Ростислав Йовчев, в журито личаха и други престижни имена като д-р Марк Силвърман (ръководител катедра Пиано в Манхатън скул), цигуларят Евгени Грач, Тамара Подубная и др.
Два дни преди това, проф. Ростислав Йовчев изнесе майсторски клас в представителството на „Стейнуей и сънс“ в Мелвил, Лонг Айлънд. Участници бяха 6 млади пианисти от САЩ, които работиха с проф. Йовчев творби от Бетовен, Вес. Стоянов, Шопен и Лист. Педагогическото майсторство на Ростислав Йовчев бе високо оценено от присъстващите, съпроводено от желание за бъдещи нови срещи.

Уникални посетители: 610