ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Румяна НиколаеваВЪЛШЕБСТВО ОТ ВЪРХОВЕТЕ НА ПРЪСТИТЕ

Предлагаме емоционалния разказа на колежката Румяна Николаева, преподавател по пиано от НУМСИ “Христина Морфова” – Стара Загора за преминалия преди около 10 дни Международен конкурс “Класика и съвременност”:

ВЪЛШЕБСТВО ОТ ВЪРХОВЕТЕ НА ПРЪСТИТЕ
Юбилейното Десето издание на Международния клавирен конкурс „Класика и съвременност“ започна по традиция с концерт на журито, който се състоя на 14 ноември 2018 г. от 18:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Атмосферта на вдъхновение и доверие между публика и изпълнители на сцената се запази от първия до последния тон, прозвучал на конкурса. Акад. проф. д-р Атанас Куртев, проф. Маркус Праузе и проф.д-р Ростислав Йовчев сътвориха истински празник за слушателите с великолепните звукови платна на творби от Бах-Лист, Франц Шуберт, Роберт Шуман и Филип Павлов.
Конкурсната програма се проведе в четири възрастови групи и две категории – пиано и клавирно дуо. Тридесет млади пианисти се състезаваха в три конкурсни дни. Сред наградените от трета възрастова група в първия конкурсен ден се откроиха няколко имена. Николай Маринов ( НУМТИ „Добрин Петков” Пловдив – първа награда и специална награда за изпълнение на класическа творба) завладя залата с ярко виртуозно присъствие и наситен звук в двете творби на Бетовен – първа част от прочутата „Апасионата“оп.57 , 32 Вариации в до минор и Прелюд из оп.15 на П. Владигеров. Георги Чиколов (втора награда НУМТИ „Добрин Петков” Пловдив), Филип Ставров (трета награда, НУМСИ „Христина Морфова” Стара Загора) и Цвета Атанасова (специална награда за изпълнение на творба от Шуман, НУИ „Проф. Веселин Стоянов” Русе) представиха разнообразна в стилово отношение програма, издържана в прецизност към детайла и овладян размах в разгръщането на формата. Журито присъди още три специални награди – на Емили Цонева от Музикален клуб „Весела” Габрово за изпълнение на творба от Барток, на Виктор Владков от ППМГ „Н. Обрешков” Казанлък за изпълнение на творба от Шчедрин и на Виктория Влахова от СУ „Екзарх Антим I” Казанлък за изпълнение на творба от Владигеров.
Във втора възрастова група не бе присъдена първа награда. Радослав Чиколов от НУМТИ „Добрин Петков” Пловдив и Ясен Калайджиев от НМУ „Любомир Пипков” София бяха удостоени с втора награда, а трета награда бе присъдена на Костадин Кошничаров от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” Бургас.
Интересни изпълнителски послания и открояващи се имена имаше и при най-малките пианисти от първа възрастова група. Христиана Харалампиева от СУ„Екзарх Антим I” Казанлък и Виктор Ставров от НУМСИ „Христина Морфова” Стара Загора бяха удостоени с първа награда. Христиана Харалампиева получи и специална награда от семейство Куртеви. Ния Нейкова от Стара Загора и Мейи Ван от НУИ „Проф. В. Стоянов” Русе станаха носители на втора награда, а Калина Петкова от НУИ „Добри Христов” Варна и Габриела Гагова от Музикална школа „Мюзик инсайд” Ямбол – на трета награда. Симона Симеонова от НУИ „Добри Христов” Варна, Анна Петкова от Национален учебен комплекс по култура София, Атанаска Танева от НУМТИ „Добрин Петков” Пловдив и Любов Тодорова от Музикална школа „Мюзик инсайд” Ямбол получиха поощрителни награди. Ния Нейкова от Стара Загора бе удостоена и с награда за най-малък участник на конкурса.
В категория клавирно дуо за четири ръце, първа група Мартин Пулз и Никола Колчев от Варна получиха поощрителна награда.
В четвърта възрастова група не бе присъдена втора награда. С трета награда бе удостоен Ангел Николов от НМА „Проф. Панчо Владигеров”София, а Джорджа Куджа от Консерватория на Кастелфранко Венето, Италия получи поощрителна награда. Журито удостои двама изпълнители в тази възрастова група с първа награда – Георги Белчев от НМА „Проф. Панчо Владигеров” София и Борис Петков от АМТИИ Пловдив. Двамата млади пианисти са носители на многобройни награди от наши и международни конкурси. Георги Белчев, възпитаник на НУМСИ „Хр. Морфова“ в Стара Загора е студент в първи курс от класа на проф. Ростислав Йовчев в НМА „П. Владигеров“ в София. Изключително скромното му поведение на сцена контрастира ярко с необикновената за възрастта му дълбочина в изказа на всеки тон и фраза, заявявайки свободно и смело своето и авторовото послание, спазвайки фината естетична мяра, белег за зрелост и интерпретационно майсторство. Само естествено израстващия творец следва вдъхновението, раждащо мига в чиста звукова форма, с което докосва душата на всеки слушатели го прави съучастник в магията на изпълнението. Георги Белчев получи и специалната награда за ярко дарование от Ротари клуб Стара Загора – Берое.
Брилянтен, ярък, деликатен и поетичен в соната до мажор КV 279 на Моцарт, демонично убедителен в „Дяволско внушение“ на Прокофиев, Борис Петков поднесе на публиката философски вглъбен прочит на соната оп.90 на Бетовен. Дълбокият дразматизъм на първа част, прекъсван от размисъл и търсене на отговори, бе последван от мекота и свежест в изказа на песенната втора част. Роден творец, с мощен, овладян до съвършенство изпълнителски заряд, Борис Петков се изразява със звук естествено и убедително. Чуваш как инструмента под пръстите му се превръща в глас, как линиите се напластяват като в хорова партитура или прозвучават различните групи на оркестър под прецизната му диригентска палка. Особено ярко това майсторство се изрази в изключително жизнения диалогичен прочит на Прелюд оп.15 на П. Владигеров, за който Борис Петков получи специална награда за изпълнение на българска творба и изправи публиката на крака на заключителния концерт.
Това изпълнение постави финалните щрихи на конкурса, превърнал се от състезание в творческо откровение на изключително високо ниво. Международният клавирен конкурс „Класика и съвременност“ претвори равносметката от миналото в послание, звучащо под върховете на пръстите на пианистите като призив за дръзновение към нови върхове в звукотворчеството.

46508888_1946340425670049_8936552016293920768_n

Уникални посетители: 754