ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Елена Методиева Вълова Пианист, преподавател в Музикално училище Мюзикъл Арт Студио, СингапурУСПЕХИ НА НАШИ ПИАНИСТИ В ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК

Българската общност в Сингапур се радва на богат културен живот, включващ концерти, изложби, танцово изкуство, литература и други, представени както от живеещите тук българи, така и от гостуващи артисти. Сред българските изпълнители, гостували тук, срещаме имена, като Милена Моллова, Росен Миланов, авторския тандем Борислава Танева – Албена Врачанска, Мони Симеонов, Павел Балев, Васко Василев и други известни български музиканти.

    През юни имахме удоволствието да присъстваме на концерт на клавирното дуо Дикова – Калчев, които изпълниха едни от най-обичаните произведения за 4 ръце.

   Д-р Иво Калчев е професор и ръководител на клавирна катедра в Католическия американски университет, и гостуващ професор в Йейл и Пекинската консерватория. Д-р Калчев концертира и провежда майсторски класове по целия свят, гост и член на жури е на множество фестивали и конкурси, а програмата му за ‪2018-2019 г. включва рецитали, лекции и майсторски класове в САЩ, Канада, Люксембург, Китай, Австрия, България и Сингапур. Той е познат на сингапурската публика от предишни гостувания.

    Д-р Елена Дикова е доцент по пиано в Националната музикална академия “П. Владигеров” и преподавател в Националното музикално училище

“Л.Пипков”. Концертира като солист на множество оркестри и изнася клавирни и камерни рецитали в България, Австрия, Франция, Италия, Северна Македония, Словакия и Унгария. Член на жури на международни конкурси, гост на фестивали и водач на клавирни майсторски класове, д-р Дикова направи своя дебют в Азия, в тандем с нейния музикален партньор Иво Калчев.

    Дуото откри концерта с бравурната, пълна с хумор соната на Пуленк. Железният ритъм, изпълнената с простота мелодия на втора част и великолепният баланс на трета приковаха вниманието на публиката още с първото изпълнение.

    Последва танцувалната сюита на Самюъл Барбър “Сувенири”, оп.28.

Клавирното дуо майсторски поведе слушателите със стъпките на Валса, написан в добрата традиция на салонната музика, през сантименталното кантабиле на Pas de deux, до въведението в “колебливото” Танго и последвалата грандиозна кулминация на тази красива и виртуозна пиеса.

     В следващата част от програмата чухме 5 танца от Дворжак, Мошковски и Брамс, всеки един от които беше изпълнен с впечатляващо чувство за стил, баланс и синхрон.

     В заключителната част на концерта прозвучаха последните четири пиеси от Сюита Оп.11 на С. Рахманинов. Естетично и оригинално изпълнените “Руска песен”, закачливият “Валс”, “Романс” и величествената “Слава”, показваща грандиозните мащаби на звуковите възможности на този инструмент, доведоха до многобройни и заслужени аплодисменти.

Концертът на дуото Дикова – Калчев, тази своеобразна “Покана за танц” премина с голям успех, а ние – благодарната публика си пожелаваме повече такива събития и срещи с родни изпълнители.

   

Уникални посетители: 694