ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Музикален логос
Лилия КостоваСтилистични особености на соловата клавирна музика на композитора Георги Костов

На 21 януари, известният български композитор проф. Георги Костов навършва 80 години. Това е един добър повод, освен материала, публикуван преди дни в раздела “Юбилей”, да се обърнем и към по-детайлен поглед към неговото творчество. А най-добър познавач на него безспорно е неговата дъщеря д-р Лилия Костова, доцент по камерна музика в Националната Музикална Академия “проф. Панчо Владигеров”. Ето кратки биографични данни за нея:

    Родена на 16 юни 1981г. в София. Започва да учи пиано на 6-годишна възраст при педагожката Анна Илиевска.

    През 2000г. завършва НМУ “Л. Пипков”- София с Национална диплома за отличие и златен медал. През 2006г. завършва с отличие следването си в НМА “Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа по пиано на проф. Йовчо Крушев.  

    През 1996 г. получава Специалната награда за най-добро  изпълнение на българско произведение на конкурса “Млади музикални дарования”. През 1998 г. спечелва Втора награда  и специална награда за най-ярко изпълнение на Международния конкурс “Албер Русел” в София. През 1999 г. получава Гранд При на международния конкурс “Евангелия Джари” в Кипър, със записи в кипърската телевизия. Същата година е удостоена с  грамота от кмета на град София за отлично представяне в национални и международни форуми. През 1999 г. е на концертно турне  в Кипър със записи в кипърското радио. Има записи в БНР, БНТ, bTV, СКАТ, със самостоятелни концерти в “Салона на изкуствата”, както и на международни клавирни фестивали в Китцинген и Баден, с участия на представителни концерти във Виена и Братислава.

    През 2001 г. печели първа награда  за клавирно дуо с Георги Черкин на Международния конкурс “Музиката и земята” и първа награда на “ІV преглед на  клавирни дуа” организиран от Фондация “Млади музикални дарования”, както и специална награда за най-добро изпълнение на българско произведение.

    През 2002 г. печели стипендията “Ямаха” за соло пиано.

    През 2003 г. получава първа награда на Международния академичен конкурс за клавирни дуа “Ямаха”, а през 2004 г. – първа награда на Академичния конкурс за клавирни дуа “Зайлер” в дуо с Георги Черкин.

    Осъществила е премиерни изпълнения на редица български произведения при участията си в прегледите  “Нова българска музика”.

    Свирила е със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Милен Начев и Григор Паликаров, с АСО под диригентството на Оливър Гилмур, Деян Павлов, Ангел Станков и Георги Патриков. Излизала е на сцената в клавирно дуо с проф. д-р Ростислав Йовчев, проф. д-р Евгения Симеонова, проф. Йовчо Крушев, проф. Томислав Байнов, Георги Черкин, Александър Райчев – син и други. Изнасяла е концерти в различни камерни ансамбли.

     Участвала е в майсторските класове на професорите: Рунце (Хановер), Муние (Париж), Наседкин (Москва), Гонзалес (Испания), Фернандес (Виена), Маркаров, Надор, Томока и Мамору Каишиге (Япония) и др.

     От 02.06.2010г. Лилия Костова е носител на образователната и научна степен “доктор”, след успешна защита на дисертация на тема: “Интерпретационни подходи и анализи за разрешаване на проблема “традиция-новаторство” в избрани творби за клавирно дуо от съвременни български автори”. В момента е доцент в катедра “Камерна музика и клавирен съпровод” в НМА “П. Владигеров”. Има издадени две монографии – „Традиция и новаторство в избрани творби за клавирно дуо от съвременни български композитори“ и „Творби за клавирно дуо от композиторите Александър Йосифов, Георги Костов и Виктор Чучков“, както и научни публикации в сп. „Музикални хоризонти“ и в АЛМАНАХ на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Лилия Костова
Лилия Костова заедно с баща си- проф. Георги Костова

Георги Костов – “Натрапчиво движение”, изп. Лилия Костова

https://www.facebook.com/lilia.kostova/videos/878127642203716

Уникални посетители: 612