ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Евгения СимеоноваСъбитие в летния културен афиш на столицата

В разгара на летните жеги, под сянката на все по-разширяващия се коронавирус и колебанията как да продължи обществено-културния живот на София, едно елитарно събитие оживя пред ценителите на истински одухотвореното общуване с високото изкуство- концерта на Атанас Куртев. Проф. д-р Евгения Симеонова, една от неговите възпитанички емоционално и компетентно разказва за тези ценни мигове, съпреживяни от публиката в зала БИАД, където безсмъртната музика на Бетовен и завидното майсторство на музикант като Атанас Куртев се сляха в едно, за да доставят на всички едно незабравимо преживяване:

За проф. Атанас Куртев предюбилейно

Забележителният български пианист, клавирен педагог, музиколог, просветител и „аристократ на клавирните пространства“ проф. д-р Атанас Куртев е неотменима част от музикално – сценичното изкуство на съвременна България. Не мога да си представя музикалния ни живот без  афишите за неговите концерти, в които стотиците програми на този ярко талантлив и образован  музикант създават усещане за висша духовност и професионализъм от най-висок ранг. Да наближаваш физически 75 години и да държиш високо темпо на сценичните изяви, мисля, че го могат вече малцина. Отдавна добре познатото му име на класически музикант е „клавирна емблема на България“, създаващ стойностно изкуство с европейски и световен мащаб.

На 21 юли 2020 г. в зала БИАД бяха подновени традиционните концерти от цикъла „Музикални вторници“ под егидата на списание „Арт панорама“, финансирани от Столична програма „Култура“. Концертът „Духовното наследство на Бетовен“, посветен на 250 години от рождението на композитора включваше 3 клавирни Сонати – оп. 90 /двучастна/, оп. 81а „Прощална“ и оп. 57 „Апасионата“. Изключително съм впечатлена от великолепната техническа форма, която проф. Куртев поддържа неизменно в годините, в невероятно съчетание с  вниманието към всеки тон от големия драматургичен рисунък на изпълняваната творба. Като проникновен интерпретатор той водеше слушателя през различини сюжетни линии – от пейзажно-пасторалната до „кипящата лава на бурни страсти“ /цитат от Атанас Куртев – автор на великолепните резюмета в програмките/. Най-силно впечатление и възхищение в мен остави философската вглъбеност и мъдростта с която пианистът „извая“ всички бавни /втори/ части на  Сонатите – изключително постижение и откровение на големия музикант!

Ще бъда сред всички приятели, почитатели, ученици и колеги, които на 29 септември т. г. в залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще аплодират проф. Атанас Куртев на юбилейния му концерт.

На добър час, Учителю!

Към прекрасните думи на Евгения Симеонова, имаме шанса да добавим и звуков материал. На 24 май, във връзка с празника на славянската просвета и култура, със съдействието на Скрябиновия музей в Русия, беше организиран онлайн концерт, който беше качен на световния канал You tube. В него Атанас Куртев свири две от сонатите, които свири и на концерта на 21 юли. Тази негова изява, заснета на неговия домашен роял Стейнуей беше посветена на самоотвержеността на всички лекари, които спасяват човешки животи по целия свят. Това е и в контекста на важния житейски факт от биографията на Куртев- неговият дядо д-р Атанас Куртев, коремен хирург спасява преди десетилетия Варна от епидемия от холера.

Уникални посетители: 487