ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевС музиката на Хенрих Виенявски

Решихме през този горещ летен месец да ви предложим музиката на един ярък романтичен композитор. Без да е придобил известността на своя сънародник Фредерик Шопен, Виенявски е това в цигулката, което Шопен прави в пианото. Цигулар и педагог, неговото творчество отговаря истински на думата романтично. Стремеж към красива мелодична линия, богати хармонии, ефектно и следващо драматургичната линия изграждане- това са част от качествата на неговата музика. Композиторът е истински полски патриот- музиката му съдържа много полски елементи, а и като жанрове той се придържа към музикалните и танцувални традиции на своята страна.

Освен двете големи полонези в съпровод на оркестър (Ла мажор и Ре мажор), други полски елементи са и мазурките, които запълват камерния спектър на неговото творчество. Двата концерта са цигулка и оркестър са сред най-високите постижения на романтичния инструментален концерт от средата на 19 век. Вторият концерт е със забележителен оркестров акомпанимент, който осъществява красив и задушевен диалог с виртуозните пасажи на цигулката, които се вплитат естествено в цялостната структура на творбата. Втората част на концерта – “Романс” е прекрасен лиричен момент, в който цигулката страстно изгражда своята линия, следвана с хармонична пълнозвучност от оркестъра. Финалът е ярък и енергичен, a la Polaca, в напълно полски стил, прекрасен музикален подарък от Виенявски на възраждащата се в свобода родина.

Ще чуете изпълнение на Втория цигулков концерт от Хенрих Виенявски със солист Шломо Минц, в съпровод на Югозападен немски симфоничен оркестър.

Една от най-обичаните пиеси от цигулковия репертоар- Скерцо-тарантела, в майсторските ръце на Ицхак Перлман, в акомпанимент на Самуел Сандърс

Изпълнение на виртуозната Скерцо-Тарантела на благородния тембър на виолончелото:

Валентин Радутиу-чело, Пер Рундберг- пиано

Прекрасната брилянтна полонеза в Ла мажор, изпълнена с полски аристократизъм от Максим Венгеров

И не по-малко изящната и виртуозна Полонеза в ре мажор, изпълнена от Пинкас Цукерман

Уникални посетители: 615