ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Румяна ШишковаЕзикът на душата и жизнепознанието твори празници в Стара Загора

Деветото издание на Международния клавирен конкурс „Класика и съвременност“ се проведе от 18 до 20 октомври 2016 година в Стара Загора. Всеки един от дните на конкурса се превърна в уникален празник за ценителите на клавирното изкуство. След откриването на конкурса, публиката имаше възможността да се наслади на майсторството на трима именити пианисти, членове на журито, добре познати на публиката у нас и зад граница – акад.проф.д-р Атанас Куртев, проф.д-р Ростислав Йовчев от НМА“ Панчо Владигеров“ и проф. Маркус Праузе от Виена. Всеки от тях изпълни кратка програма, която прозвуча като послание-вдъхновение за младите пианисти в залата.
Конкурсът се проведе в две категории: „пиано“ и „клавирно дуо“. Ограниченият брой участници на тазгодишното издание на конкурса не се отрази на състезателния му дух. Тъкмо обратното. Конкурсът придоби нов облик на споделена интимност, породена от проникновеното изпълнение на всеки един от участниците. Журито, в състава на което освен гореизброените пианисти взеха участие Мариана Маринчева от НУМСИ“ Хр. Морфова“ в Стара Загора и проф. Парк от Република Корея, имаше трудната задача да прецизира оценките си и да определи носителите на награди. Христиана Харалампиева от Казанлък получи специална награда за най-млад участник и трета награда в първа възрастова група. С трета награда в същата група бяха удостоени Виктор Ставров от Стара Загора, Константин Башиков от Бургас, Сияна Михова от Плевен и Ким Дзи Ху от Република Корея. Втора награда получи Куон Мин Дзи от Република Корея, а първа награда и специална награда за ярко дарование напълно заслужено бе присъдена на единадесетгодишния Ангел Ялъчков от София. Във втора възрастова група трета награда бе присъдена на Симеон Божилов и Анет Маринова от Шумен. Парк Су Дзи от Република Корея получи втора награда, а Стефан Симов от София бе удостоен с първа награда и специална награда за изпълнение на класическа творба.
Всяко представяне на сцената на участниците от трета и четвърта група на категория „пиано“ и двете възрастови групи на категория „клавирно дуо”, бе малък рецитал на надарени, отлично подготвени и смело заявяващи присъствието си на сцената пианисти. Жаклина Викторова от Стара Загора (трета награда в трета възрастова група) бе брилянтна в каприза (Менделсон, Рондо капричиозо), носталгичнотърсеща в болката (Рахманинов, Етюд-картина оп.33) и упорита в настойчивостта (Хачатурян, Токата). Симон Павлов от Стара Загора (втора награда в трета възрастова група) впечатли с отлично представената, трудна и разнообразна програма. Сарказмите на Прокофиев от оп.17 му донесоха специалната награда за изпълнение на съвременна творба. Присъствието на Георги Белчев на сцената бе овладяно, с поразителна вътрешна сила на убеждение в тон и фраза, детайл и форма. Той бе удостоен от журито с първа награда в трета възрастова група и специална награда за изпълнение на българска творба. Сдържан, но убедителен, с премерен жест, прецизен в стиловите особености на програмата си бе на сцената и Андрей Андреев, студент от НМА“Проф. Панчо Владигеров“, който получи първа награда в четвърта възрастова група.
Публиката аплодира възторжено изпълнението на Георги Белчев и Андрей Андреев от Стара Загора, които след многобройните награди от конкурси през сезона (Международен конкурс „Франц Шуберт“ Русе, Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ Добрич, Международен конкурс „Наследници на Орфей“, Албена), спечелиха и първа награда в първа възрастова група, категория „клавирно дуо“. Удивително бе да слушаш тези млади музиканти, чието единно дихание и мисъл рисуваше ярки звукови картини във „Вариации по тема на Валдщайн“ на Бетовен и с подкупващо внушение за включване в огнената стихия на темпераментния „Испански танц“ на Мануел де Файя или ритуалността на „Нестинарски танц“ на Марин Големинов, оставиха публиката без дъх. Клавирното дуо Велислава Стоянова и Мартин Дафинов от АМТИИ Пловдив с първа награда във втора възрастова група, извая истинско звуково вълшебство в цикъла вариации на Моцарт, сонатата на Пуленк и колоритните български танци на Николай Стойков.
Съвсем естествено на гала концерта на конкурса прозвучаха думите на председателя на журито, проф. Атанас Куртев: „Ценността на един конкурс не е само да получим някакво място в класацията.Тя е преди всичко това, че ние навлизаме чрез този музикален език в едни пространства на сърдечността, на интуицията, на музикалния рефлекс, на инстинкта на живота, който по някакъв начин си проправя път през нашите чувства, а не е само една сложна интелектуална или математическа игра, защото музиката е изкуство, което обединява всички познания на човека и е в състояние да изобрази всичко, което съществува на тази земя и даже в космоса. То е като една много богата проекция на нашето жизнеразбиране и жизнепознание.“
Възпитаниците на НУМСИ “Хр. Морфова“ Стара Загора за пореден път с отличие защитиха името на училището и преподавателите си Мариана Маринчева, Милена Александрова и Павлина Кангалова (с наградa за високи педагогически постижения от Международния младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ Добрич, 2016). Гостите на конкурса от страната и чужбина останаха приятно удовлетворени от изключително високото ниво на конкурса, организацията и резултатите му. Успехите на този форум в културния живот на града и страната са извоювани с отдаденост, грижа и с достойнство градят юбилейното му десето издание.

zhuri

angel-yalchkov

hristiana-haralampieva

georgi-belchev

Уникални посетители: 899