ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав ЙовчевОтново клавирен конкурс “Албер Русел”

През 2019 се навършват 150 години от рождението на видния френски композитор Албер Русел.Тържественото отбелязване на юбилея ще е на 5 април в прочутата концертна зала „А.Корто“ в Париж с концерт на лауреатите на 13-то издание на международния конкурс , приключил преди това в София.
Първият Международен конкурс, с основателка проф. Жермен Муние, Франция е проведен през 1992 година. Той е и първия творчески проект между България и Франция след демократичните промени у нас. По традиция конкурсът се провежда под патронажа на Френския посланик в Република България и Министъра на културата на България. През годините, конкурсът се утвърди като пример за успешно партньорство между български и френски институции и културен форум с доказан престиж.
Конкурсът се радва на голям интерес от страна на участници и публика. До сега нашите лауреати са получавали покани за участия на престижни фестивали във Франция („Шопен“, „Рок д‘Антерон“, “Д‘Из д‘Ор“) както и в наши международни фестивали – “Софийски музикални седмици”, “Варненско лято”, “Салон на изкуствата”. Трима лауреати са получили стипендии за обучение в Англия. Някои от тях са вече преподаватели в Париж, Мейн и Калифорния, САЩ също работят за просперитета на конкурса.
В края на октомври, ще се проведе конкурс за най-младите участници- родените след 1 януари 1999г.
Трима от класиралите се на основното прослушване участници, ще имат и уникалния шанс да свирят с оркестър 1 част от клавирен концерт от Хайдн, или Моцарт на тържествения концерт с връчване на наградите, който ще се състои на 28 октомври.
Подробности за състезанието в голямата група, което ще бъде в края на март ще бъдат анонсирани периодично в тази рубрика.

Afish 2018 A Rousselафиш

Capture регламент

Уникални посетители: 858