ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Ростислав Йовчев„Надежди, таланти, майстори“ за пореден път си дадоха среща в Добрич

За 21-ви път, в първите дни на месец септември, в Добрич се състоя станалия вече традиционен конкурс „Надежди, таланти, майстори“. Набиращото все по-голяма популярност културно събитие, което преди десетина година беше разширено до ранга на фестивал представлява значима културна изява за красивия добруджански град. Заедно със „Седмица на камерната музика с международно участие“, която през пролетния прекрасен месец май събира на добричка сцена елитни камерни изпълнители от страната и чужбина, оформилият се специализиран конкурс за млади изпълнители приковава интереса на добричката публика, жадна за качествени музикални прояви.
Градът, организатор на този конкурс, отдавна се слави както с организационното си умение да осигури най-приятна атмосфера за участниците, така и с високото ниво на своята аудитория, която е сред малкото истински образовани и културни слушатели в страната. Така конкурсът не е отделен от местната общественост и протичащ в релацията участник-жури, а представлява концертно събитие, където слушателите пълнят красивата зала и добиват директна представа за нивото на младите таланти от близо и далеч. А те след време ще бъдат вероятно и участници в най-престижните културни прояви не само в Добрич, но също така в страната и чужбина.
Протичащ в разнообразни категории, „Надежди, таланти, майстори“ се стреми да обване максимално сценичната активност на младите хора, започвайки от най-малките участници, които тепърва имат да „откриват“ своя инструмент, преминавайки през най-високото ниво кандидати (тези от юношеската и ранна младежка възраст), достигайки студентската и следстудентска възраст, когато на сцената музицират зрели и професионално оформени музиканти. Наред със соловите изпълнения, конкурсът набляга и на камерното музициране, област особено необходима за формиране на тънък естетически вкус и звукови умения на младите хора изграждайки специфика не само музикантски, но и от чисто човешки порядък. Присъства и категорията „Учител и ученик“ (в която имах щастието да участвам) и която най-пълно показва ролята на съвременния музикален педагог. Той е не само присъстващ в класната стая „суховат съдник“ на своите ученици, но е готов с личен пример от собствения си професионален път, да даде мотивация на своите възпитаници. Присъствайки на сцената със своя по-възрастен колега, те не само чувстват увереност в собствените си изпълнителски възможности, но и разбират, че на сцената няма учител и ученик. Има единствено стремеж към съвършенство и детайлно проникване в звуковото съдържание.
За нивото на един конкурс се съди не само по броя и качествата на кандидатите, но и по професионализма на журито. Не бих преувеличил ако кажа, че изборът на жури за „Надежди, таланти, майстори“ е еталон за подбор на качествени и активни в своята област изпълнители, самите най-ярко доказателство за престижността на професията. От дълги години председател е проф. Виктор Чучков, име, което не се нуждае от представяне. Творческа личност, съчетала в себе си високия професионализъм и музикантски дух на пианиста-виртуоз, блестящия камерен интерпретатор, композиторът с широко амплоа и същевременно цялостна артистична личност с неподражаем облик. Гостът от Италия Фаусто ди Чезаре идва от Консерваторията „Санта Чечилия“ в Рим и има дългогодишна кариера на пианист и диригент. Флейтистката Кремена Ачева, която съчетава в своята дейност оркестранта-солист в Софийска филхармония и педагог в НМУ- София, както и доц. Огнян Константинов, известен камерен музикант, виолист в ансамбъл „Софийски солисти“ допълваха облика на журито със своята отговорност към участниците от струнната и духова група. Изключително емоционално бе посрещнат от организаторите и публиката диригентът Йордан Дафов. Прекрасна инициатива да бъде поканен в журито известния наш диригент, който отдава голяма част от своята кариера на камерния оркестър в град Добрич и става негова музикална емблема по подобие на маестро Захари Медникаров.
Протекъл в рамките на 4 дни, от 4 до 8 септември, конкурсът разкри прекрасните възможности на редица млади таланти, някои от които вече шестват по международните сцени. В това отношение най- ярко се открои носителката на Гран При на конкурса, 16-годишната Кристина Георгиева. Съвсем младата българска цигуларка учи в Белгия и има покани за престижни наши и чужди концертни участия. Думите на проф. Чучков за нея бяха „Но тя защити не само солистичното си представяне, тя се яви с камерна музика и с други категории. Защити първата награда и я надскочи и ние бяхме абсолютно единодушни“. Присъствието на такъв обещаващ талант и неговото радушно оценяване от журито е може би един от най-големите успехи на конкурса. В него с успех участваха други млади изпълнители- пианисти, цигулари, виолончелисти, флейтисти. Всички те, с дръзновението и енергията на своята младост, с неподправеното си младежко излъчване допринесоха за това, конкурсът „Надежди, таланти, майстори“ да се превърне в истински четиридневен музикален празник.
Струва ми се, че трябва да благодарим на патрона на конкурса- кметът на Добрич Йордан Йорданов за това, че предостави целия потенциал на този прекрасен град като зали и репетиционни помещения на участниците и гостите на конкурса. Организацията в това отношение беше перфектна, графикът – стриктен, което на всеки конкурс е от от решаващо значение за кандидатите. Експертите от отдел „Култура“ към общината, които са главните „действащи лица“ в това събитие, не пожалиха сили и време, за да представят най-достойно своя град и неговият известен от години афинитет към културата в нейните най-качествени измерения.
Нека си пожелаем повече такива събития не само в Добрич, но и в цялата страна. Защото благодарение на културната си идентичност, нашата страна винаги печели уважение и респект на фона на останалите европейски народи.

IMG-20170905-WA0001 Учител и ученик

Добрич-1 Лауреатите на конкурса

Добрич-2 проф. Виктор Чучков награждава носителката на Гран При Кристина Георгиева

Добрич-3 Журито на конкурса “Надежди, таланти, майстори”

Уникални посетители: 1017