ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевЛия Петрова

Посвещаваме месец октомври на младата българска цигуларка Лия Петрова, все повече известна на нашата и световна публика. Една от причините е спечелената първа награда от Международния конкурс “Карл Нилсен” през 2016г., в Дания. Към тези награди се прибавят и „Тибор Варга” (Сион), „Луи Шпор” (Ваймар), „Вацлав Хумел” (Загреб)  както и званието „Млад артист на Юнеско). Читателите на “Галерия на думите” могат да се запознаят с отзива, който е публикуван в сайта за състоялия се само преди няколко дни концерт, в който Лия беше солист на Симфониета- Враца. Но да спрем дотук, нека музиката говори по-добре. Стартираме месеца със запис на цигулковия концерт на Чайковски, това е финала на конкурса, а съпроводът е на оркестъра на Одензее, под диригентството на Николай Знайдер.

https://www.youtube.com/watch?v=xroLLuJpznc

Стилно и прецизно, с дозирана галантност и изящество, това е Моцарт в изпълнение на Лия Петрова. Съпровод на оркестъра на БНР, диригент Пламен Джуров.

Лия Петрова и концерта за цигулка и оркестър от датския романтичен композитор Карл Нилсен. Това произведение се превръща в истински нейно. С неговото изпълнение, тя печели престижния конкурс в Одензе. Диригент на местния оркестър е Гарет Кийст.

https://www.youtube.com/watch?v=fesjn0MYKP0
Уникални посетители: 846