ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Тамара АнгеловаКонцерт на симфониета “Шумен”

На 6 април /четвъртък/ на сцената на сцената на Симфониета – Шумен гостуват Фиамета Тарли и Иво Върбанов – двама утвърдени пианисти и партньори в работата и в живота. Те ще изпълнят Концерт за две пиана № 10 от В.А.Моцарт, а програмата е допълнена с още две негови популярни и ненадминати произведения – увертюрата към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 „Юпитер“. Диригент е Станислав Ушев. По традиция концертът ще започне в 19,05 часа в зала „проф. Венета Вичева“.
Иво Върбанов е водеща фигура в клавирното изпълнителско изкуство не само у нас, но и в чужбина. Концертира самостоятелно, със съпругата си Фиамета Тарли, както и с различни камерни формации от Европа и САЩ. Иво Върбанов учи пиано в Милано при унгарската пианистка Илонка Декерс. След дипломирането си заминава за Англия, където продължава да работи със Суламита Ароновски и Франк Уибо в Кралската академия за музика. Заедно със Сеели Тойвио (Финландия) печели първа и специална награда от ХХV Международен музикален конкурс за камерна музика във Финале Лигуре, Италия (1998).
Изпълнения на Иво Върбанов са излъчвани от Българското национално радио, ВВС Radio, RAI 3, Класик ФМ +, БНТ, bTV. Изявите му включват концерти, рецитали и изпълнения на камерна музика в България, Италия, Великобритания, Франция, Испания, Ирландия, Холандия, Словакия, Германия, Полша, Русия, Турция и САЩ, при това в едни от най-реномираните концертни зали на Лондон, Петербург, София, Бристол, Манчестер, както и в Карнеги хол, Ню Йорк. Календарът му за 2012/2013 г. включва концерти в лондонската Кралска фестивална зала (заедно с оркестъра на Кралската филхармония), участие в цикъл от седем концерта камерни творби на Йоханес Брамс, студийни записи. Води майсторски класове в Музикалните академии на София и Люцерн и в Музикалното училище в гр. Радом (Полша).
Носител е на наградата „Иван Вазов“ за популяризиране на българската култура в чужбина.
Италианката Фиамета Тарли, съпруга на Иво Върбанов, изнася концерти във Великобритания, където живее, както и в десетки европейски страни. Освен като солист, Фиамета Тарли се изявява и като изпълнител на камерна музика заедно с артисти от световна величина. Сред последните концерти са участията й в зала Cadogan в Лондон и в цикли като Brahms Unwrapped в лондонския Кралски дворец, ConciertosTemáticos в Сантандер и на Софийски музикални седмици. Някои от концертите на Фиамета Тарли са излъчвани по много радио и тв канали в Европа, а дискографията й включва значителен брой записи. През 2016 тя прави турне във Великобритания, с което промотира звукозаписната компания ICSM, основана заедно със съпруга й през 2014.

03_2017(1)

3335_1489145342_8885c6deb60e544cd03ea8ef73bc8d19

Уникални посетители: 672