ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав ЙовчевКонцерт на младия пианист Симеон Гошев

На 22 декември 2016г., от 19ч. в залата на Националната Музикална Академия “проф. Панчо Владигеров”, ще се състои клавирен концерт на младия пианист Симеон Гошев. Тъй като в последните години той живее и учи във Виена, името му не е много популярно в България.
Роден през 1990 г. в Благоевград, като израства в артистична среда – баща му е композитор и пианист, а майка му – архитект. Това му помага да изгради своя индивидуален подход и нагласа за музика от много ранна възраст. Започва музикалното си обучение на четиригодишна възраст с уроци по пиано при баща си. Приет е в НМУ „Л. Пипков“ в София, когато е на четиринайсет години и като лауреат на два престижни национални конкурси – “Веселин Стоянов”, София и “Виенска класика”, Стара Загора. Като ученик в НМУ в класа на Богомила Няголова, той развива активна концертна дейност и участва в няколко международни конкурса за пианисти, сред които са Международния конкурс “Евангелия Джари” в Кипър, където печели първа награда, Международния конкурс „Млади виртуози“ в София – първа награда и Международния конкурс “Лист-Барток” в София – втора награда. Освен като солов изпълнител, Симеон Гошев се развива и като камерен – като член на квинтет “Piacere”, съставен от талантливи и изявени млади български музиканти, печели международно признание с успешни концерти в редица европейски градове като Стокхолм, Копенхаген, Белград, Мюнхен, Бургхаузен, Анталия и др., както и първа награда на Международния конкурс “Млади виртуози” в София.
Приет на 17-годишна възраст в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, той получава бакалавърска степен в класа на професор Стефан Владар, посещава майсторски класове при Мишел Бероф, Арие Варди, Борис Берман, Клаус Хелвиг, Паскал Девойон, Гавриел Липкинд и много други. В допълнение той става степендиант на фондация “Джоузеф Виндиш” в Австрия.
В момента Симеон Гошев е в класа на проф Лилия Зилберщайн. Под нейно ръководство завършва магистърска степен в Университета за музика във Виена през юни 2016 година с отличен успех.
Има студийни записи в Българското национално радио, Българската национална телевизия и Bawarische радио.
Отличителен белег на неговия изпълнителски стил е оригиналността на интерпретаторския подход. Въпреки младостта си, той се изправя пред сериозни сценични предизвикателства, като предстоящата Бетовенова програма. Младият пианист представя творби на великия класик от различни творчески периоди, които имат широк стилов диапазон. В програмата влизат и Вариации и фуга оп.35, които не са често изпълнявани, особено в България.
Получил признание в много страни в Европа, Симеон Гошев радва родните почитатели на качествената музика със стилно подбрани рецитали, в които оригиналният му талант се разгръща със силата и дръзновението на младостта, съчетаваща сериозни познания по отношение на спецификата на изпълняваните композиторски стилове.

plakat-goshev

Уникални посетители: 805