ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Тамара АнгеловаКонцерт на 17 март на симфониета “Шумен”

118 години от рождението на ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ
Всяка година музикантите от Симфониета – Шумен почитат рождението на видния си съгражданин Панчо Владигеров. Композиторът, пианистът и педагогът е завоювал пръв международно признание и престиж на българската музика. И тази година ще бъде отбелязано това важно събитие за историята и развитието на българската музикална култура. На 17 март /петък/ виртуозният цигулар Светлин Русев ще бъде солист на концерта, посветен на великия български композитор. Музикантът е жури в престижния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“, концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио и на Оркестъра на Романска Швейцария. Диригент на празничния концерт ще бъде Станислав Ушев, а в програмата ще прозвучат както емблематичните и обичани произведения от знаменития шуменец Владигеров – Рапсодия „Вардар“, „Песен“ за цигулка и оркестър и „Импровизация“, така и виртуозния концерт за цигулка от Ян Сибелиус. Заповядайте на 17 март /петък/ от 18,35 часа в концертна зала „проф. Венета Вичева“, за да се насладите на прекрасната българска музика от Панчо Владигеров, поднесена от световноизвестния цигулар Светлин Русев.
Светлин Русев учи в Музикалното училище в Русе, където взема първите си уроци по цигулка при майка си. През 1991 г. е приет в Консерваторията в Париж, която завършва през 1998 г. От 2000 г. е концертмайстор на Овернския камерен оркестър, а от 2005 г. е концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио. През 2008 г. е избран за професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Посланик е на добра воля към УНИЦЕФ.
От 2012 г. свири на „Страдивариус“ от 1710 г. От 2016 г. е артистичен директор на Софийската филхармония. През месец ноември 2016 г. Светлин Русев достига нов връх в своята кариера – назначен е за концертмайстор на престижния Оркестър на Романска Швейцария.
За информация и предварителна заявка на билети: тел. 0879321033 – Елена Костадинова

pancho_vladigerov

svetlin-rusev

svetlin

Уникални посетители: 659