ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Иванка ВлаеваКамерен струнен оркестър към Университета по изкуствата в Яш с концерт в Национален студентски фестивал на изкуствата

За девети пореден път в Югозападен университет „Неофит Рилски“ се проведе Национален студентски фестивал на изкуствата. Това е единствен по рода си фестивал в България и негов инициатор е Факултетът по изкуствата на ЮЗУ. В него се дава възможност да се представят млади таланти от всички висши учебни заведения в България, в които се изучават изкуства. Уникалното е, че заедно се събират музиканти, художници, танцьори, специалисти в областта на театралното и филмовото изкуство. Тази година фестивалната програма включваше 14 различни събития в периода от 17 до 27 октомври. Наред с изложби, кинопрожекции, концерти, модно ревю, танцови спектакли и театрални постановки, бяха проведени конкурси в областта на визуалните изкуства и музикалното изпълнителство. Това фестивално издание бе посветено на 40-годишния юбилей на Университета и 25 години кино образование в ЮЗУ „Неофит Рилски“. То беше осъществено и в партньорство с Радиотелевизионния център Благоевград.
Практика за фестивала са международнните студентски визити от сродни университети по изкуствата. Тази година гост на фестивала беше Камерен струнен оркестър към Университета по изкуствата в град Яш, Румъния. Той е създаден преди 3 години от студенти и преподаватели на този университет. Оркестърът участва в Програмата на фестивала с концерт, който се състоя на 17 октомври 2016 в Първо студио на Радио Благоевград. Това е ярко и запомнящо се събитие. С него беше поставено силно начало на фестивалните прояви в областта на изпълнителските изкуства.
Изпълненията на младите музиканти от Камерния струнен оркестър впечатлиха с професионализъм и търсене на индивидуалното в представените композиторски творби. Те увличаха с младежкия жар, деликатност и убедителни интерпретации. Изпълненията им предаваха удоволствието от изпълняваните творби. Избраната програма беше много интересна и балансирана. Тя включваше четири композиции от съвременни български и румънски композитори: „Ламенто“ за струнен оркестър от Йордан Гошев, Симфонична увертюра за струнни инструменти от Филип Павлов, Поема за камерен оркестър „Angoasă“ (Мъката) от Чиприан Йон, „Джазисимо“ за струнен оркестър и ударни от Ромео Козма. Така концертът се превърна в мост между музиката на България и Румъния. Позитивизмът при представяне на съвременна музика от тези музиканти беше заразителен за публиката. Те внушаваха любов към избраните композиции и техните автори чрез широк диапазон от емоции, оркестров баланс и ярки солистични изяви на водачите на групите. Именно върху емоционалнообразния прочит на творбите беше акцентът и в словесните встъпления към изпълняваната музика. Всеки композитор и неговата творба бяха представени от изпълнителка в състава в съответствие с тяхната музикантска интерпретация и размислите, към които насочва музиката.
Първото изпълнено произведение беше „Ламенто“ на Йордан Гошев. Тази творба изразява емоции и чувства, свързани със самотата на човека в глобалния свят. Младите музиканти призоваха публиката, слушайки композицията, да се обърнат към своето вътрешно аз и да се вслушат в сърцето си. Следващата творба „Симфонична увертюра за струнни инструменти” на Филип Павлов е написана по поръчка за честване на 10-годишнината на Вестфалския младежки камерен оркестър, но е изпълнявана и от други състави в Германия, САЩ и България. Тя е динамична, жизнена, с празничен бляскав характер. Тези нейни качества бяха провокирали изпълнителите да я възприемат образно кинематографично. Поемата за камерен оркестър „Angoasă“ на Чиприан Йон носи послание за самоанализ и поставя екзистенциални въпроси за житейския ни път и страховете ни, за лутането между тревогата и надеждата. Последната композиция в концерта беше на Ромео Козма “Джазисимо” – Дивертименто за струнен оркестър и ударни инструменти. То е вдъхновено от изкуството на джаза и затова използва разнообразни джаз интонации, както и интензивно променящи се ритмични формули от рагтайм, блус и суинг.
Обединяващото за композиторите в концертната програма също е, че те освен многостранни творчески изяви имат и активна подагогическа дейност. Проф. д.н. Йордан Гошев преподава музикалнотеоретични дисциплини и е декан на Факултета по изкуствата на ЮЗУ, а проф. д.н. Филип Павлов е екс-декан на същия факултет и преподавател по композиция в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От румънските им колеги Проф. д-р Ромео Козма е ръководител на катедрата по джаз композиция в Университета по изкуствата „Джордже Енеску“ в Яш, а д-р Чиприан Йон ръководи катедрата по музикалнотеоретични изследвания в същия университет.
След концерта на Камерен струнен оркестър към Университета по изкуствата в Яш в рамките на Националния студенстки фестивал остава удовлетворението от осъществения диалог чрез музиката, както и завладяващия младежки дух в комбинация от музикален ентусиазъм и музикантски професионализъм. Пожелах си подобни срещи да са често явление в музикалния ни живот. С удоволствие узнах, че това беше желанието и на младите слушатели сред публиката на концерта.

yashki-kontsert

Уникални посетители: 619