ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Годишнини
Йовчо КрушевКак бяха създадени „Tри фрагмента из балета „Хайдушка песен” на Александър Райчев” (60 години от рождението на Йовчо Крушев)

През отминаващата година, един достоен житейски и творчески юбилей отбеляза известния наш пианист, композитор и педагог проф. Йовчо Крушев. През годината имаше редица сценични събития, които отбелязаха 60 годишнината от неговото рождение, възраст през която една артистична личност като него придобила зрелостта на изминалите десетилетия творчество и концертни превъплъщения.
В случая нямам намерение да описвам сухи факти от богатата му творческа биография, а с негово съгласие публикуваме един спомен от студентските му години- ярък и добре илюстриращ творческите му търсения.
Едно от най-популярните произведения на Йовчо Крушев е транскрипцията на три фрагмента от балета на неговия учител Александър Райчев, на когото по стечение на обстоятелствата също отбелязваме 95 години от рождението му.
Напълно в стила на музициране на Йовчо, артистично, изпълнено с енергия и цветисто, той разказва един доста поучителен спомен за съвременното поколение, илюстриращ пиетета на студентите на проф. Райчев към неговата личност на композитор и педагог.
В рубриката “Музикален логос”, публикуваме и кратък анализ на транскрипцията на трите фрагмента от гледната точка на композитора и пианиста Йовчо Крушев. И разбира се запис от един наскоро състоял се концерт и сценичното представяне на тези завладяващи пиеси в изпълнение на Лилия Костова и Йовчо Крушев. Не ще и съмнение, че Йовчо Крушев като истински сценограф не само композиторски, но и изпълнителски тълкува нотния текст.

Чети публикацията

Уникални посетители: 1034