ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевДмитрий Хворостовски

Струва ми се напълно логично да посветим месец декември на един ранно отишъл си от нашия грешен свят голям музикант- руският певец Дмитрий Хворостовски.
Ще си позволя да включа няколко факти от неособено дългия му жизнен път, за да си дадем сметка за високото изпълнителско ниво на този голям артист, който съчетава не само красивия и топъл славянски тембър, но и чисто човешки достойнства, които го издигат като една от най-ярките фигури в музиката на Света в началото на новото столетие.
Дмиртрий Хворостовски е роден на 16 октомври 1962 г. в град Красноярск. Завършва Красноярското педагогическо училище и Красноярския държавен институт за изкуство в класа на професор Е. Иофел. Започва творческия си път като солист в Красноярския държавен театър за опера и балет през 1985 г.
Печели Международния конкурс за оперни певци в Кардиф през 1989 г. Получава ангажименти и от 1990 г. пее в Лондонския кралски театър, Баварската държавна опера, Берлинската държавна опера, Миланската Ла Скала, Виенската държавна опера, Аржентинския театър Колон, Метрополитен опера и Чикагската опера в САЩ, Маринския театър и театър Нова Опера в Руската федерация, оперната сцена на Залцбургския фестивал и др.
Ще се опитаме с видео, споделено в Ю тюб, да Ви дадем най-пълна представа за неговия широк репертоар, за неговото типично “руско” присъствие и голямата загуба за всички музиканти от неговата ранна смърт.

1509310581

2437413-1

Уникални посетители: 1085