ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевДитрих Фишер-Дискау- певецът-поет

Да се говори за Дитрих Фишер-Дискау е колкото лесно, толкова и трудно. Лесно, защото медиите отразяват нашироко невероятната му творческа кариера, продължила няколко десетилетия, която го утвърждава не само като оперен, но и преди всичко камерен изпълнител. Да се посветиш на лидеристиката, да концертираш с едни от най-големите имена в клавирното изкуство (да споменем само Джералд Мур и Алфред Брендел), същевременно да извайваш сложни артистични образи на оперната сцена под палката на корифеите на диригентското изкуство през миналия век. Да не забравяме и изявите на Фишер-Дискау в ораториалния жанр, където виждаме съвсем друг образ на излъчващия магнетична музикална мисъл универсален певец.
Посвещаваме месец март на него. Подбрали сме различни като жанр негови превъплъщения с идеята да покажем широкия диапазон на интерпретаторското му майсторство. И да си дадем сметка, че истинският, ГОЛЯМ артист е велик, защото дълбоко прониква в образите, заложени в партитурата, успява да трансмисира закодираното от столетия тайнство на автора, който чрез гениалността на своите изпълнители достига до съзнанието на милиони хора на планетата, за които духовният свят е начин на осмислен и обогатен с истински ценности живот.
Първата ни среща с Дитрих Фишер-Дискау ще бъде досегът с гениалната Шуманова музика. “Кръгът на песните” (“Liederkreis”) остава романтичния поетичен символ, слял в неразривно единство мелодията в човешкия глас и хармоничното богатство на клавирния акомпанимент. Това е опус 39, цикълът по големия немски поет Айхендорф, който излива в едно бушуващите страсти на поета-романтик. Роберт Шуман сътворява тази феерия от звуци и образи през 1840г., годината на вокалните шедьоври в неговото творчество.
Дитрих Фишер-Дискау ни предлага проникновено и същевременно дълбоко човешко вникване в сложния Шуманов образ, съчетаващ тъга, просветленост, тайнствена мистика и много любов.

Високата класа на певческото универсално майсторство на Дискау се доказва и от изпълненията му на кантатно-ораториални творби.

Едно от най-високите изпълнителски постижения на големия немски певец е представянето на “Горски цар” от Франц Шуберт. В тази гениална балада, написана по текст на Гьоте, Дитрих Фишер-Дискау вниква дълбоко в ролите на двата основни персонажа, изграждащи сложната и многопластова фактура на творбата. Певецът в ролята на емоционален спътник на слушателя.

И на малко по-неспецифично място- италианската опера. Но големият певец е убедителен навсякъде……….

Уникални посетители: 622