ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Драгомир МирчевБравурен концерт на клавирно дуо Щерева-Симеонова в Хасково

На 4.06.2019г. в препълнената зала на ДКТ”Иван Димов” Хасково имахме щастието да се насладим на поредния необикновен концерт на Камерен оркестър Хасково под диригентството на маестро Цанислав Петков, този път с участието като солисти на Клавирно дуо Доц. Десислава Щерева и Проф. Евгения Симеонова- известни преподавателки по пиано в НМА” Панчо Владигеров” и концертиращи артисти със значим международен опит. В програмата бяха включени виртуозни, но малко познати класически клавирни концерти: Концерт за пиано и оркестър в Еs dur на Йохан Кристиян Бах- в изпълнение на Евгения Симеонова е творба от ранния класицизъм, във времето на отминаване на бароковия и изкристализиране на новия стил. Ясната и категорична мисъл на автора беше успешно представена от солист и оркестър. Фактурата на подобна творба изисква безупречна, наподобяваща старинния предшественик на пианото артикулация, чувство за логична фраза и солистична независимост, такава каквато е изисквана от инструменталистите от средата на 18 век. Всичко това чухме във виртуозното изпълнение на Евгения Симеонова, която естествено съчетаваше самостоятелните си епизоди с ансамбловите моменти с оркестъра.

Концерт за пиано и оркестър в G-dur N 4 от Волфганг А. Моцарт- в изпълнение на Десислава Щерева е творба от ранния творчески период на залцбургския гений, когато елементите на собствения стил са в проекция, а влиянието на неговите съвременици- доста по-осезаемо. Солистката успя с финес да покаже съшествените особености на ранния Моцарт, да изгради майсторски класическата форма и да достави на многобройната публика истинско удоволствие от съприкосновението с гениалната музика на младия Моцарт

Поантата на вечерта беше по-малко известния, но много красив Концерт за пиано на 4 ръце на талантливия чешки композитор Леполд Кожелух, съвременник на В. Моцарт- в изпълнение на клавирния дует. Вдъхновеното и майсторско изпълнение на двете елитни пианистки показва, че тяхната ансамблова интерпретация е плод на дългогодишно успешно сътрудничество между два различни, но съзвучни темперамента, когато са обединени с идеята за оформяне на качествен клавирен ансамбъл. Съвсем логично това високо ниво бе допълнено от прецизното музициране на оркестъра.

Високият емоционален градус в концертната зала вдигна на крака развълнуваната публика, която възнагради музикантите с бурни овации. Благодарим от сърце на всички организатори и участниците в концерта за изключителния духовен подарък, който ни поднесоха, и който потвърждава, че българският дух остава на висота и в днешните трудни времена и ще пребъде. До нови срещи!

Солистите и диригентът
На сцената сред овациите

Уникални посетители: 634