ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Музикален логос
Барбара Мергелсберг (Белгия)Белгийският вокален репертоар в течение на вековете

Уважаеми читатели на ” Музикален логос”, предлагаме Ви първата част от научното изследване на белгийската камерна певица от немски произход Барбара Мергелсберг. Публикацията е на английски и е част от амбициозния проект на певицата да направи представяне на най-ярките творци от тази,малка, но с установени музикални традиции европейска страна.
Самата Барбара е активен пропагандатор на музиката на своята страна. Лично аз имах големия шанс да съм неин сценичен партньор в края на 2013г., когато в Студио 1 на БНР изнесохме концерт с белгийска и българска музика. Изпълнението на Барбара Мергелсберг бе високо оценено от музикалните специалисти, включително и от видни български композитори като Александър Текелиев, от когото тя изпя една прекрасна песен.
Настоящата публикация е ярък пример на съчетание на сценично превъплъщаване и теоретична разработка, особено ценна, защото авторката е музикант, отдаден на новото, различното и провокативното, в най-добрия смисъл на тази дума.
Надяваме се да имаме възможност да представим и нейната книга, която ще обхване най-ценното от тази музика, голяма част от която е изпълнявана и се изпълнява от Барбара по много сцени в света.

Чети публикацията

Уникални посетители: 646