ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ

Зорница Петрова

Доцент доктор Зорница Петрова е родена в Пловдив. Завършва пиано в Националната Музикална Академия „проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Лили Атанасова. Развива активна концертна дейност като солистка и камерен изпълнител. Разностранните й търсения я насочват към композицията (за известно време тя е възпитаничка на известния наш композитор Симеон Пиронков) и към пеенето (ученичка на своята майка Иванка Петрова). Зорница Петрова създава камерни творби за пиано и глас и пиано, а като певица изпълнява редица съвременни български творби, за които е високо оценена от музикалните специалисти.
Зорница Петрова е желан клавирен партньор на редица наши изпълнители- Недялчо Тодоров, дуо Анастас и Дора Славчеви и други, Соня Маринова и други, като неизменно изпълнението й е отличено със своя професионализъм, емоционалност и вярна стилистична характеристика.
През 2011г., тя защитава блестящо докторска дисертация на тема „Вокалната лирика на Ференц Лист“.
Доцент доктор Зорница Петрова е преподавател по клавирен съпровод в Академията за музикално и танцово изкуство. Тя е чест участник на научни семинари и конференции.

Уникални посетители: 781