ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав Йовчев180 от рождението на Чайковски

Композитор, който не може да остави никого равнодушен, емблема на руската музикална култура, навлязъл дълбоко в руската душа, П.И. Чайковски достига върхове в симфоничната романтична музика. Той, като роденият на същата дата Й.Брамс постига такива монументални оркестрови платна, в които безкрайността се слива с почти визуална яркост със звуковия пласт, огромните кулминационни върхове “изригват” един след друг, градежа на формата е академично еталонен и същевременно неповторяем. А лириката- тази фина и приглушена статика, която кара човек наистина да се впуска в носталгични спомени, а красотата на мелодичната линия да го кара да повтаря музиката още и още…… Сигурно има много още какво да се каже за тази монументално извисила се в руската музикална култура гениална личност, отишла си нелепо от този свят малко след премиерата на разтърсващата му Шеста симфония. Затова, нека музиката говори………………………

Большая соната, написана през 1878г. е най-мащабното произведение на композитора за соло пиано. Пълен антипод на прекрасните кратки бисери от “Годишни времена”, това огромно по размерите си произведение съперничи достойно не само на трите му клавирни концерта, но и на най-величествените симфонични партитури.

Когато отбелязваме музиката на Чайковски точно в деня на неговия рожден ден – 7 май, няма как да не споменем прекрасните образци на дълбока лирика и съкровена философия, излъчвани от неговите опери. Сценичният жанр заема основно място в творчеството му, но ми се иска да откроим арията на Ленски из операта “Евгени Онегин”. В този шедьовър се срещат две гениални личности не само в руската култура, но и в световното културно наследство- Александър Сергеевич Пушкин и Пьотр Илич Чайковски. Каква по-висша прелест?

Изпълнението е на световноизвестния испански певец Пласидо Доминго, който сред живия декор на Червения площад доказва майсторството си в интерпретацията на руска музика. Записът е от 2001г.

Тази седмица прибавяме към шедьоврите на Чайковски и прекрасните страници от неговите балети. Валсът от “Спящата красавица” така магически и чудотворно ни пренася към приказните образи на легендарната приказка на Шарл Перо, че конгениалността на двамата автори е неразривно изградена. Така както само мисълта на Чайковски може да ни отведе.

А прекрасният валс на цветята- разкрива различни цветни светове. Сътворени от широката руска душа на Чайковски.

Уникални посетители: 238