ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Рецензии и отзиви
Ана БояноваЗа Виолета Христова

Често писателските събрания или литературни четения, приличат на разкази от Джузепе Марота. Насядали са по-възрастните автори и гледат с дяволитост в погледа младите поетеси.
Коментират.
Пристойно. Вдъхновено. И малко носталгично.
Забелязала съм – появи ли се Виолета Христова – коментарите са почти едни и същи: „А, ето я красавицата! И хубаво пише!“
Младите творци също я ценят, макар да изразяват по друг начин одобрението си. И като изключим завистниците, остава чистата истина – поетесата Виолета Христова е красива, талантлива и обичана.
Тя има шанса да е силно обичана и от съпруга си, и от трите си дъщери. Една от тях – Ина Христова, вече е художествен оформител на стихосбирките й.
А те, поетичните книги, са 8 на брой. До тук. Защото е сигурно, че следва продължение.

“Пеш до земетръса” (1995), ИК „Христо Ботев”, София
“Звездна карта” (1997), ИК „П.К.Яворов”, София
“Да бъде нощ” (2001), ИК „Захарий Стоянов”, София
“Другата стая” (2006), ИК „Захарий Стоянов”, София
“Сняг от друга зима” (2008), Изд. „Български писател“
“Тревата ли?” (2010), Изд. ателие Аб
“…каза тя. И слезе от небето” (2012) Изд. Ателие Аб, (2013г второ издание) изд. „Потайниче“
“Една ампула мрак” (2015). Лит. кръг Смисъл

Стойностната поезия на Виолета Христова не остава незабелязана. Наградите идват като естествено признание: “Георги Братанов” (2006) и “Мара Белчева” (2008), първа награда на конкурса “В полите на Витоша” (2009), втора награда в конкурса “Златен ланец”” (2008) и др.
Нейни стихове са преведени на руски, сръбски и френски език и са включени в редица национални поетически антологии и сборници. През 2013 г, заедно с десетина български писатели и поети учредява Литературен кръг „Смисъл”. Член е и на Съюза на българските писатели. Живее и работи в София.
А, да издам една тайна!
Ако минете по ул. „Славянска“ и стигнете до сградата на „София прес“, вгледайте се през витрината на галерията – Виолета е там. Хубава, наведена над книга, или над бял лист…
Пише поредното стихотворение!

Уникални посетители: 955