ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав ЙовчевВъзпоменателна вечер за проф. Тамара Янкова

На 4 април, сряда, от 18ч. в многофункционална зала №48 (Трети етаж) на Националната Музикална Академия “проф. Панчо Владигеров”, ще се състои възпоменателна вечер в памет на изтъкнатата българска пианистка и водещ клавирен педагог в продължение на десетилетия от миналия век проф. Тамара Янкова.
Много са възпитаниците ѝ, които и днес работят по различни краища на света, запазили спомена за една академична, прецизна личност, с огромен сценичен репертоар, която до последния си дъх концертираше активно.
Добре помним интеграла на Бетовеновите сонати, изпълнен на два пъти в зала “Славейков” през 70-те години на миналия век.
Проф. Янкова беше респектираща личност, музикант със сериозни научни търсения, автор на много книги, включително и за интерпретацията на Бетовеновите сонати.
За всичко това, както и много лични спомени ще разкажат нейни ученици. Някои от тях и ще свирят в нейна памет- проф. Богдана Попова и Кина Страшимирова.
На историка на българската клавирна школа, проф. д-р Правда Горанова се пада честта да каже встъпителни думи към тази вълнуваща вечер, която се надявам да върне мнозина десетилетия назад, във време на истински градеж на българската музикална култура.

афиш в памет на Тамара Янкова

tМюнхен_след_конкурс
1964г., Мюнхен, след конкурс, заедно със Стела Димитрова и Дора Лазарова

tСлед_конкурс_Шопен
1964г., Желязова воля, Полша, заедно с Атанас Куртев, Людмила Стоянова, Нина Аладжем, Веселин Стоянов и др.

Уникални посетители: 873