ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав Йовчев“Ружка Чаракчиева- дух, талант, проникновение”

На 13 март т.г., от 18ч. в красивата зала на Съюза на архитектите, ул. Кракра №11 в София ще се състои представяне на книгата “Ружка Чаракчиева- дух, талант, проникновение”. Автор е нашата колежка, пианистката-акомпанятор Ирен Капеловска, която от години е верен сътрудник на много щрайхисти, духачи и певци от Пловдивското НУМТИ – “Добрин Петков”.
Ирен притежава съдържателна мисъл при писаното слово, с което е впечатлявала неведнъж всички нас на семинарите по клавирен съпровод. В случая тя се обръща с преклонение и любов към своята учителка Ружка Чаракчиева и я представя такава каквато я познаваме повечето от нас- фин и проникновен музикант, в който дарбата и прецизността вървят ръка за ръка десетилетия наред.
Желан партньор на всички наши известни инструменталисти, с впечатляваща кариера у нас и чужбина, Ружка Чаракчиева е най-яркия пример за по-младите музиканти как трябва искрено и с любов да се служи на изкуството.
За издаването на тази книга помогнаха много наши известни музиканти, които свириха благотворително на два концерта в Пловдив и София. Подкрепата на НМА “проф. Панчо Владигеров” и нейният Ректор проф. Димитър Цанев с предоставената безплатно зала, СБМТД и неговият председател Станислав Почекански- за съдействието при намирането на подходяща зала за представяне на книгата и др.
Сигурен съм, че в деня в рождението на Панчо Владигеров- 13 март, символно ще събере почитателите на голямото изкуство в България, част от което е творческото дело на Ружка Чаракчиева.
Представянето ще води известния наш музиколог- проф. д-р Анди Палиева.

Афиш

Уникални посетители: 859