ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Музикален логос
Лилия КостоваПРОФ. ВИКТОР ЧУЧКОВ НА 75 ГОДИНИ

Някак ни е трудно да повярваме в цифрите. Един от емблематичните български музиканти- виртуозен и проникновен пианист, композитор- новатор като средства и изказ, педагог с увличащо слово, което може да запали всеки, докоснал се до творческата му искра. Виктор Чучков е такъв, зрял и мъдър с годините, широко скроен като личност и благоразположен към всеки млад, талантлив колега. Публикуваме кратко изследване на пианистката доц. д-р Лилия Костова, която може би най-добре може да изкаже своят благодарност към учителя с главна буква, този, който я е насърчавал, личността, която е споделяла пай-ценното от своя дълъг професионален опит. Лилия се обръща към композиторския му стил, към това, което привлича вярната му публика, която аплодира както мащабния му инструментализъм, така и ярките му композиции.

        В знак на признателност към проф. Виктор Чучков – при който се обучавах по камерна музика и на който впоследствие станах асистент, го поздравявам с юбилея му представяйки кратко научно изследване с аналитичен поглед върху негови произведения, които остават като безценни опуси в музикалната съкровищница.

        Харизматичната личност на Виктор Чучков е известна в сферата на изкуството, както у нас, така и по света. Многобройните му успехи като пианист и композитор, се редуват и с различни артистични и обществени дейности през неговия пъстър като цветна дъга житейски и професионален път. Пожелавам му здраве, щастие и още дълги години да ни радва с присъствието си в културния музикален живот.


Проф. Виктор Чучков и Лилия Костова през 1998г. на сцената на зала “България”
Уникални посетители: 614