ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Ростислав ЙовчевПроект “Пианото”

По време на подготовката на Международния конкурс за пианисти “Андрей Стоянов”, организационният екип реши да съчетае времето на провеждането му- ноември 2020г. с една интересна идея, която намери отклик у всички любители на музиката и по-специално на пианото, като инструмент.

В резултат на дългогодишната ни практика като преподаватели по пиано, при провеждането на наблюдения, срещи и обсъждания, изводите, които направихме по повод намаляващия интерес към клавирната музика и обучение по пиано в последните години ни насочиха към необходимостта от провеждане на политики за провокиране, развиване и стимулиране на интереса към клавирното изкуство.

През 2020 г. поставихме началото на образователната програма „Пианото“, с която разчитаме да подпомогнем надграждането на уменията и знанията, придобивани и натрупвани в училище както и да допринесем за повишаване на културната грамотност и вкуса към клавирното изкуство на подрастващите.

Представяме ви три видеофилма, представящи приноса за развитието на музикалното изкуство и клавирното творчество на различни композитори, чиито годишнини отбелязваме през 2020 година – Андрей Стоянов, Пьотр Илич Чайковски и Лудвиг ван Бетовен. Артистичният директор на конкурса за пианисти „Андрей Стоянов“ – проф. д-р Ростислав Йовчев и настоящи и бивши възпитаници на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ записаха и изработиха тези филми, които могат да бъдат използвани в часовете по музика, литература, изобразително изкуство, информационни технологии. Ето линковете на трите филма, които могат да бъдат използвани свободно от световната видеоплатформа Ю тюб:

Средство за мотивиране на интереса на учениците към клавирното изкуство е и конкурсът „Пианото“ за изработка на компютърна презентация или написване на съчинение /есе/ на тема „Какво ми нашепва пианото“.

Бихме искали да споделим с нашите читатели това, с което първите награди от раздела- есе, или презентация спечелиха своите призове.

Неоспоримата първа награда за есе и специална награда на името на Андрей Стоянов спечели Любомира Ангелова от Националната Априловска гимназия в Габрово, която също така е отлична пианистка с педагог Весела Пенева. Нейн преподавател по български език и литература е Паулина Мартинова. Може да прочетете нейното есе:

Първа награда за презентация във втора възрастова група печели Ивет Иванова от София с нейната презентация за акад. Андрей Стоянов.

Уникални посетители: 787