ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевПламен Бейков – една разнопосочна артистична личност

Уважаеми почитатели на “Галерия на думите” и активно посещавания раздел “Видео”.
През месец септември ще Ви запознаем с изкуството на певец, отдавна утвърдил своя талант по нашите и международни сцени. Прилагам неговата биография, която звучи схематично и сухо, но достатъчно авторитетно. Звучащият звуков материал през този месец обаче ще Ви приближи до истински духовния облик на неговата личност и голямото му можене като певец и интерпретатор.
Пламен Бейков е роден през 1967 в град Свищов.
Възпитаник е на НГДЕК „Константин-Кирил Философ“.
Изучавал е класическо пеене, вокални стилове и интерпретация в частните класове на Е.Кантарджиев, Ирина Щиглич и диригента Йосиф Герджиков.
През 1990-91 специализира в Българската Академия за изкуство и култура в Рим под главното артистично и педагогическо ръководство на знаменития български бас Борис Христов.
През 1993-97 завършва оперно пеене в Кралския колеж за музика в Лондон при английския бас–баритон Стивън Робъртс и известното сопрано Грациела Шутти.
Участвал е в ежегодните майсторски класове на високо ценената изпълнителка и педагожка Маргарита Лилова.
Концертният репертоар на Пламен Бейков включва камерни произведения (около 200 песни от Брамс, Шуберт, Шуман, Малер, Бритън, Рахманинов, Мусоргски, Гречанинов, Шостакович, Димитър Ненов и др.), кантати, меси и оратории, които е изпълнявал в България, Гърция, Италия, Испания, Германия, Франция и Великобритания. Сред тях са “Матеус пасион”, ”Йоханес пасион”, „Коледна оратория” и „Високата меса“ от Бах, “Месия” от Хендел, “Сътворението” от Хайдн, Реквиемите на Моцарт и Верди, Девета симфония от Бетовен, “Немски реквием” от Брамс, “Стабат матер” от Росини и др.
Пламен Бейков е участвал в концертни продукции на сцените на Зала „България“ – София, на Auditorio Nacional – Мадрид, Palau de la Musica Catalana – Барселона, Зала „Моцарт“ – Сарагоса, Зала „Чайковски” и Зала „Е.Светланов“ в Международния дом на музиката – Москва, Голямата филхармонична зала – Санкт Петербург, The Symphony Hall – Oсака, Япония и др.
Записвал е за фондовете на БНР и БНТ, както и за компаниите “Балкантон”, “Гега”, “Мега” и “Наксос”.
Оперният репертоар на певеца включва ролите на Дон Жуан, Граф Алмавива („Сватбата на Фигаро”), Зарастро („Вълшебната флейта”), Дон Алфонсо („Така правят всички жени”), Дон Базилио и Доктор Бартоло („Севилският бръснар”), Мустафа („Италианката в Алжир“), Дон Паскуале, Оровезо („Норма”), Закария (“Набуко”), Рамфис (“Аида”), Крал Филип II и Великия инквизитор („Дон Карлос), Раймондо (“Лучия ди Ламермур”), Мефистофел („Фауст”), Княз Гремин („Евгений Онегин”), Борис Измайлов („Катерина Измайлова“) и др., които е изпълнявал в Европа, САЩ и Русия. Участвал е в продукции на националните оперни театри на България – София, Татарстан – Казан и Босна и Херцеговина – Сараево.
От есента на 1997, след като е асоцииран към Кралския колеж за музика – Лондон, Пламен Бейков организира свой частен клас по пеене и вокално-драматична интерпретация.
От 2007 е солист на Държавна опера-Русе. Основна част от своя оперен репертоар певецът изгражда в този оперен театър, а сътрудничеството му с русенската пианистка Божена Петрова допринася за допълването на така обширния песенен репертоар. Като камерно дуо Бейков и Петрова концертират в България, Италия и Русия, активно представят свои образователни програми в училищата на Община Русе и други градове в България.
През 2016 година на камерната сцена на Държавна опера-Русе Пламен Бейков осъществява своя режисьорски дебют с постановката на операта „Човешкият глас“ от Франсис Пуленк. В началото на следващия творчески сезон на Русенската опера е и премиерата на втората му постановъчна задача – комичната опера-интермецо от Джовани Батиста Перголези „Учителят по музика“. През юни 2017 е световната премиера на едноактната опера „Пламъци в платната на нощта“ от гръцкия композитор Гиоргос Минас, която Бейков реализира в продукция на Държавна опера-Стара Загора, а в началото на август 2017 Пламен Бейков поставя за Русенската опера като режисьор и сценограф историческата опера „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която участва и на Фестивала „Сцена на вековете“ на историческия хълм Царевец във Велико Търново.
От есента на 2016 година Пламен Бейков изучава музикално-сценична режисура в Държавната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ – София в класа на доц.Виолета Горчева.

Beikov

Уникални посетители: 1425