ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Момчил ГеоргиевПерли на мелодичната инвенция

Събитие, посветено на 200 годишнината от рождението

на Станислав Монюшко

На 21 май 2019 г. с концерт в залата на  Полския институт в София бе представена монографията ,,Станислав Монюшко” на доц. д-р Елена Каралийска, в която се проследява песенното творчество на един от най-значимите полски композитори от епохата на романтизма, създал и демократизирал полската национална опера.

Интересът на Елена Каралийска към музиката на Монюшко е пробуден от сътрудничеството ѝ с голямата полска оперна певица Мария Фолтин –  вдъхновен интерпретатор и пропагандатор на творчеството на композитора. Със свои студенти и изявени български певци, пианистката осъществява концерти, представяйки песенното творчество на Шопен, Монюшко, Карлович и Шимановски в София, Пловдив, Варна, Балчик.

В своето кратко встъпително обръщение директорът на Института, г-н Ярослав Годун благодари на българските изпълнители за интереса, проявен към творчеството на Монюшко и подчерта ролята на композитора за издигане и съхранение на полския дух. По традиция, доайенът на българското певческо изкуство проф. Павел Герджиков насочи вниманието на аудиторията към историческата обстановка, в която живее и твори   композиторът и изтъкна значимостта на неговите творби за развитието на полската музика.

         Монографията бе представена от доц. д-р Снежина  Врангова, която въведе слушателите в атмосферата на творческо съпреживяване на всяко едно от изпълняваните произведения.

         Публиката се наслади на две от най-известните арии от операта ,,Халка”- арията  на Йонтек ,,Сред планините вятър вие и в горите шуми”, изпълнена блестящо и с вдъхновение от Марчо Апостолов и на арията на Халка ,,Ако литнех нагоре със слънцето като птичка”, представена от Илиана Генева, която постигна съчетание на драматизъм и лиризъм, на тъмни краски и снежнобял блясък. Публиката, изпълнила до краен предел залата, бе разтърсена от любовта и страстта на музиката на Монюшко. Тази музика напомни за изумителното превъплъщение на незабравимия Никола Николов в ролята на Йонтек в постановката на Емил Бошнаков на операта ,,Халка” на сцената на Софийска опера през далечната 1950 година.

В концерта бяха включени и разнообразни като тематика песни. Изпълнителите пресъздадоха атмосферата на тези авторови откровения с настроение и фино нюансиране.  Лиричните миниатюри ,,Триолет”  и ,,През лятото брезичка малка…” бяха изваяни от доц. д-р Елица Нешевска с кристален тембър и  усет за детайлно фразиране. Изпълнението ѝ се отличаваше с игра на тембри и динамика. С  мека звучност и топлота Красена Велкова (ученичка на гл. ас. Мариана Пенчева и проф. Нико Исаков) нарисува приказната картина на песента „Златна рибка”. Притежаващият искрящ баритонов тембър и завидна техника Денис Бояджиев (студент в класа на гл. ас. Мариана Пенчева и проф. Нико Исаков) постигна емоционално пресъздаване на рицарския дух на ,,Военна песен”. Моника Зашева (от класа на проф. Свилен Райчев и гл. ас. Габриела Георгиева) представи достигналата популярността на народно творение песен ,,Предачка”. Яна Узунова просълзи присъстващите в залата с изпълнението си на романса ,,Знаеш ли тази страна”, който всички в Полша пеят с гордост и патриотизъм. Бисер в програмата бе и песента ,,Полска розичка”. С богата и изразителна линия Илиана Генева изпя затрогващата любовна приказка, композирана по стихове на Гьоте (в превод на Адам Мицкевич). Боян Савов (носител на трета награда от песенния конкурс ,,Панчо Владигеров” в Шумен) ,,взриви” публиката с интерпретацията на  хумористичната балада ,,Дядо и баба”.  Майсторското ,,вокално разиграване’’ на образите, съчетано с премерено сценично поведение се оказаха ключ към впечатляващото представяне на битово-комичната балада.

 Творбите на Монюшко бяха изпълнени на оригиналния език с  прецизна дикция. За разкриване на спецификата и красотата на полския език пред младите певци изключително съдействие оказа и продължава да оказва Божко Божков, преподавател по полски език в СУ ,, Климент Охридски”, НБУ, Полския институт в София и дългогодишен официален правителствен преводач.

Искрена оценка за проникновеното изпълнение на певците бе признанието на Халина Кръстева, служител в Полския институт: ,,Слушайки творбите на Монюшко, ние поляците през цялото време плакахме!”.

         Клавирната партия бе проведена от Елена Каралийска  ярко и  емоционално, с изострена прецизност и към най-малкия детайл. В нейно лице певците откриха уверен и  музициращ  партньор.

         Концертът бе включен в съпътстващата програма на юбилейния 50-ти международен фестивал ,,Софийски музикални седмици”.

Уникални посетители: 621