ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Тамара АнгеловаОтново Цикъл „ИЗТЪКНАТИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ“

На 25 май /четвъртък/, ден след празника на славянската писменост и култура, в Шумен ще гостуват големите пловдивски музиканти цигуларят Мичо Димитров и диригентът Диан Чобанов. Заедно със Симфониета – Шумен те ще ни представят музиката на гениалния и ненадминат композитор Волфганг Амадеус Моцарт. Мичо Димитров е едно от имената, които прославят България зад граница като концертмайстор на симфоничния оркестър към радиото в Хилверсум /Холандия/. В Шумен той ще изпълни виртуозния Четвърти концерт за цигулка и оркестър. Също така зрителите ще могат да се насладят на увертюрата към шеговитата опера „Така правят всички жени“, както и на великолепната Симфония № 39. Музикалният празник ще започне в 19,05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.
Маестро Диан Чобанов е Музикален директор на Държавна опера Пловдив от 2013 година. Получава музикалното си образование в НМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. В. Казанджиев и в Университет за Музикално и Изобразително изкуство, Виена, при проф. У. Лайович. През 2000 година посещава майсторски клас по дирижиране при сър Колин Дейвис в Дрезден. Получава частни уроци от маестро Фабио Луиз и маестро Михаел Халаш (диригент Виенска Щаатсопера). Чобанов получава Втора и Специална награда на Международния конкурс за диригенти „Ловро фон Матачич” през 2003 г. в Загреб. През 2015 г. е поканен като член на жури в този конкурс.
Диан Чобанов е Главен диригент в Хърватски Камерен оркестър. В продължение на шест сезона е диригент в софийска филхармония, а също така и Главен диригент в ДО Стара Загора. Дирижирал е Радио-симфоничен оркестър Виена, Оркестърът на “Арена ди Верона”, Фестивален оркестър Будапеща, , Дохнани Оркестър Будапеща, Концертен Оркестър Будапеща, Македонска Филхармония, Загребска Филхармония, Хърватски Национален Театър – Рийека, Ансамбъл Кантус/Загреб, Ранана Симфоничен Оркестър /Тел Авив/, Симфоничен Оркестър Куричиба /Бразилия/, Оркестърът на Българското Национално Радио, Софийска Национална Опера и Балет, Държавна Опера Варна, Русе и много други. Маестро Чобанов е дирижирал на множество музикални фестивали, сред които “Oper Oder-Spree” в Нойцеле /Германия/, “Wiener und Osterklangbogen” във Виена, „Австрийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни”- Русе, „Песни на живот” – Българя и Израел, „Летни нощи в Рийека”- Хърватска, „Music Biennale” в Загреб, „Weinklang” в Бургенланд /Австрия/, Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора, „Opera open” в Пловдив.
От 2012 година Маестро Чобанов е постоянен гост-професор в East China Normal University в Шангхай, Китай. Диан Чобанов работи на сцените на големи европейски градове като Виена, Будапеща, Верона, Франкфурт, Щутгард, Майнинген, Амстердам, Ротердам, Прага, Загреб, Порто, Скопие, а също така и в Тел Авив, Йерусалим, в САЩ, Бразилия и Китай.

Мичо Димитров е роден в Пловдив. Започва да учи цигулка при Тодор Кацаров, а по-късно при Татяна Кръстева. На 10-годишна възраст печели I награда и извънредната награда за най-добър чуждестранен изпълнител на Международния конкурс „Ярослав Коциан” в Чехословакия – 1967 г. След като завършва музикалното училище в Пловдив през 1974 г., е приет без конкурсен изпит в Национална музикална академия – София, в класа на Боян Лечев и в класа по камерна музика при проф. Владимир Аврамов. През 1980 г. Мичо Димитров е специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул” в Лондон, която завършва с най-високото отличие „CONCERT RECITEL DIPLOMA”.
По време на тригодишния си престой в Англия Мичо Димитров е преподавател по цигулка и камерна музика в РИЧМЪНД КОЛИДЖ и активно концертира в Оксфорд, Кеймбридж, Ричмънд, Лондон. По покана на големия Добрин Петков поема поста концертмайстор на Пловдивска филхармония и преподава в АМТИ – Пловдив /1983 – 1988/. От 1988 г. Мичо Димитров живее и работи в Холандия. Още тогава той вече е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. – един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум. Свири като солист и концертмайстор под палката на Бернард Хайтинк, Генадий Рождественский, Ленърд Слаткин, Кент Нагано, Валерий Гергиев, Клаус-Петер Флор, Шарл Дютоа, Ека-Пека Салонен, Александър Лазарев, Мишел Пласон, Едо де Ваарт, Яп ван Звееден, Владимир Ашкенази, Мстислав Ростропович и други. Участвал е като солист на Филхармонията от Кошице, на големия Международен Фестивал в Братислава 1986 г. Гастролира и като солист на Пловдивската Филхармония с диригент Васил Казанджиев в Русия, Германия, Чехия, Франция, Испания. Солира на Националния Симфоничен Оркестър в Хавана, Симфоничен Оркестър Рощок и др. Мичо Димитров е гастролирал със своята пианистка Виолета Попова в Унгария, Сърбия, Хърватска, Германия, Румъния, Полша, Армения, Украйна,Чечня, Дагестан, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария и др.
Мичо Димитров е водил над 25 майсторски класа в Пловдив, София, Разлог, Бургас, Варна, Оряховица, Белград. Участва в журито на Националния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен – 2008 г., и Международния конкурс „Млади виртуози” – 2010 г. в София и международното жури на Националния Конкурс в Белград през април 2016 г. От 2010 г. до 2012 г. е преподавател по цигулка в университета по изкуства „Фолкванг” – Есен, по покана на проф.Минчо Минчев.
Освен невероятен музикант, Мичо Димитров е и добър художник. Досега има 7 самостоятелни изложби в България и Холандия и около 900 произведения. Участва с изложба и концерт в ,,Нощта на музеите“ в София в ,,Дома на Европа“ 2014 г. През лятото на 2016 година отпразнува 60-годишнината си със солова изложба в галерия ,,Арсенал оф Арт“, съвместен концерт със свои възпитаници от Майсторските класове в галерия ,,Тракарт“ и рецитал със своята дългогодишна и вярна партньорка на сцената Виолета Попова /пиано/ на ,,Международния Фестивал на Камерната Музика“ в Етнографския музей в Пловдив, юни 2016 г.

05_2017

Tchobanov
Диан Чобанов

Micho Dimitrov
Мичо Димитров

Уникални посетители: 843