ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Елеонора ВасилеваМЕЖДУНАРОДНА ЛЯТНА АКАДЕМИЯ „АЛЕГРА“, ГР. РУСЕ, 2016Г.

Майсторски клас по Хорово дирижиране се състоя за първи път тази година в Академия „Алегра“, гр.Русе, която добива все по – голяма популярност. Международната лятна академия „Алегра“ вече трета година поред събира специалисти в различни музикални области, за да предадат тайни от своя занаят на младите музиканти.
Състоялите се майсторски класове тази година бяха шест и включваха, както през изминалите години класът по пиано, проведен от българското клавирно дуо Генова – Димитров; часовете по тромпет, които бяха водени от забележителния професор Вим Ван Хаселт, както и по оркестрово дирижиране с проф. Йоханес Шлефли. Новите майсторски класове в тазгодишното издание на провелата се в Русе академия, бяха по кларинет /воден от Фабио ди Казола/, по класическа китара /Андреас фон Вангенхейм/, и по Хорово дирижиране с ръководител проф. Андреас Херман.
Всеки от майсторските класове събра млади изпълнители от цял свят. Сред тях имаше такива, които са посещавали някой от курсовете през изминалите години. Всички бяха изпълнени с ентусиазъм, любов към музиката и също така бяха изключително комуникативни. Като участник в майсторския клас по хорово дирижиране, смятам, че една от най – важните и успешно изпълнени функции на лятната академия „Алегра“ беше да осъществи международен музикален обмен.
Часовете на обучение в класовете се провеждаха в лека и неангажираща обстановка. Накрая на обучението, всеки клас направи своя „класова среща“ – концерт, на който всеки участник изпълни някое от разучаваните произведения. В хоровия клас, произведенията от конспекта бяха разпределени от професор Херман по начин, така че всеки да се представи на най – добро ниво, дори предвид националността си.
Естествено, на по – опитните и обучени зрели диригенти бе дадена възможността да разгърнат потенциала си както по време на репетициите, така и на самия концерт. Например, на участникът от Швейцария, Стефан Мозер, както и на диригентката от Ирландия, Хана Кар, бяха поверени по – мащабните и сериозни творби.
Работата по време на майсторския клас по хорово дирижиране беше целодневна и много интензивна. В рамките на десетте дни, работния ден беше разпределен на две части – сутринта от 10ч. до късния следобед в 17ч. – това беше времето, когато професорът работеше с всички участници, а в интервала от 18 до 20ч. се състояха репетициите със смесения хор „проф. Васил Арнаудов“.
Въпреки опасенията на някои от участниците за нивото на състава, за работата с този хор всеки от нас би могъл да потвърди, че макар да е смятан за полу – професионален, реакциите на певците бяха напълно професионални. Заслуга за това в края на техния концертен сезон, през месец юли, има разбира се техния диригент, Свилен Димитров.
След проведени интервюта с художествения директор на лятна академия „Алегра“, г-н Петър Найденов, стана ясно, че намерението му е всяка година да обогатява майсторските класове с различни преподаватели, и също, да разширява все повече концертната програма.
За повече информация относно ежегодното провеждане на Международна лятна академия „Алегра“, следете тяхната уеб – страница http://www.isa-allegra.com/?lang=bg

Уникални посетители: 644