ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав ЙовчевКонцерт на Плевенска филхармония

На 2 ноември, от 19 ч. в зала “Катя Попова” ще се състои концерт под диригентството на родената в Плевен през 1991г. Инна Диловска.
От ранна детска възраст изучава пиано и солфеж, пее и в детски хор „Звънка“ с диригент Иванка Делийска.
През 2002 г. е приета в НУИ „Панайот Пипков” гр. Плевен със специалност пиано в класа на Елеонора Карамишева. Посещава майсторски класове при изтъкнати педагози, сред които проф. Атанас Куртев, Мария Принц. Носител е на Трета награда и на Специалната награда на фондация „Проф. Люба Енчева” от Национален конкурс „Светослав Обретенов” 2008 г. През 2010 г. печели Специалната награда за композиция на проф. Мариана Булева от Общоучилищен конкурс 50 години НУИ „Панайот Пипков”.Завършва средното си образование с отличен успех, след което е приета в Теоретико-композиторски и диригентски факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.
Щастлив съм, че Инна е една от моите студентки по пиано, която проявяваше винаги особена творческа креативност, вътрешно изграден усет за стил и широки културни познания. Инна Диловска е и поетеса. Нейно стихотворение е публикувано в юбилейната книжка на НУИ “Панайот Пипков”- Плевен, по случай половинвековния юбилей на училището.
Своя дебют като диригент прави през 2013 г. с Академичния симфоничен оркестър към НМА. През 2015 г. е гост-диригент в концерт на Дамски салонен оркестър – гр. Катовице (Полша). Своята магистърска степен завършва с отличие през 2016 в класа на проф. Пламен Джуров и гл.ас.д-р Георги Патриков. Понастоящем Инна Диловска е редовен докторант по дирижиране в НМА.
Солистът на концерта е младата клавирна звезда, роденият в Бургас Иван Дончев. Възпитаник на „Националното училище за музика и сценично изкуство Панчо Владигеров“, ученик на Юлия Ненова. Завършва магистратура в Консерваториятa „Санта Чечилия” в Рим и специализира при световноизвестния пианист Алдо Чиколини, от когото получава стипендия и с когото формира клавирно дуо.
Дончев е носител на 19 награди от клавирни конкурси, от които 12 – първи. В България е лауреат на конкурсите „Светослав Обретенов“, M.A.G.I.C. и „A.Copland” във Варна, а на международната сцена се отличава на конкурсите “Карл Филч“ в Сибиу, Румъния, EMCY в Дъблин, Citta di Stresa, Gran prize Ecomusic в Монополи, Seiler в Палермо, „Giuseppe Terracciano”, „Sergio Fiorentino” и „Societa Umanitaria” в Милано, Италия.
Свири като солист на реномирани симфонични оркестри, между които Ню Йоркски Фестивален Оркестър, Kронщадска Филхармония, Симфоничен оркестър на Орадея, Флорентински камерен оркестър, Симфоничен оркестър на Бари, Magna Grecia в Таранто, Филхармония на Дегу, Симфоничен Оркестър “Mussorgsky” в Екатеринбург, Моцарт Симфониета и други.
Прави световна премиера на концерта за пиано и оркестър на Вито Палумбо, който в последствие му го посвещава. Иван Дончев преподава пиано в Музикалната Академия „Пренесте“ в Рим и е гост проф. на курсовете по докторат в град Асколи. Води редовно майсторски класове в България, Италия, Англия, Япония, Южна Корея. Често е канен като член на жури на международни конкурси (през 2013 е председател на римския “Премио Академия“), а негови студенти са лауреати с множество спечелени награди.
Програмата на концерта е подчертано класическа. Монументалната увертюра към операта “Дон Жуан” от Моцарт, съчетаваща трагичната съдбовност с веселия неудържим дух на Дон Жуан, който не се съобразява с възприетите традиционни догми, виртуозният, по младежки енергичен и на един дъх излят първи клавирен концерт от Менделсон и едно от най-популярните произведения на класическата музика- Симфония №5 от Бетовен. Творби, които нямат нужда от повече представяне. Музиката в тях звучи вълнуващо и емоционално, искрено и човешки, отправяйки послания далеч напред в бъдещето.

poster_big

Уникални посетители: 878