ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Светослав СлавчевИзложба на фаготи и концерт на българския фаготист Тома Михайлов

На 15 януари от от 13,00 ч. във Военния клуб ще бъде открита изложба на фаготи марка Moosmann, където ще бъдат представени моделите на фирмата, както и най-новите иновации в производството на музикални инструменти. Изложбата е организирана със съдействието на Музикална къща Гатев и Ко, а не нея ще присъства лично собственика на фирмата Бернд Мусман.
Същият ден от 18:00 часа в Софийска Градска Галерия ще се проведе концерт на фаготиста Тома Михайлов и Софийски солисти под диригентството на Пламен Джуров. В програмата ще се представят произведения от перуански композитори . Тома Михайлов е член на Международната Асоциация “Интернашионал Дабл Реед Сосаяти”, в продължение на повече от 20 години работи с перуански композитори от всички жанрове , изпълнява първите перуански произведения за фагот и оркестър, фагот и пиано,дървен духов секстет и много други произведения написани за него с премиери в Перу , Съединените Американски Щати, Мексико, Аржентина, Италия и Австралия . В Перу работи в Националната Консерватория и ръководи специалности като Фагот,Камерна музика и Диригентско майсторство. Дълги години е солист на Националният Симфоничен Оркестър а също така солист във Филхармония Лима и оркестъра на “Пролирика” -Националната Опера в Лима. Като ръководител работи на длъжността Музикален Директор на Младежката Опера “Бел Канто ” и Директор на музикалният отдел в колежа ” Санта Мария “,преподава и ръководи първият Мастер по музикология в Перуанският Католически Университет. Завършва с отличие Мастер по Изпълнителски Изкуства и Доктор по Музика в Санкт Петербургската Консерватория. Вторият си мастер за академическо ръководство на учебните процеси взима в Универсидад Комплутенсе де Мадрид- Испания. Свири като солист и преподава Майсторски Класове в Юкатан Мексико , Консерваторио Мунисипал де Буенос Айрес – Аржентина и Институто Културал де Арика – Чили.
Алехандро Нуниес -Аяука е роден през 1943 година в Мокегуа ,малко провинциално градче в южно Перу.Започва музикалната си кариера като акордеонист с голям успех .През 61 живее в Столицата Лима и учи при Капелмайстора на Катедралата .Между теоретичните предмети изучава виолончело,педагогия и композиция в Перуанската Националната Консерватория. Печели международната стипендия Оливетти с която изучава съвременна музика в Аржентина. От 1987 година работи като композитор в Милано, Италия Участва като жури в международни конкурси за композиция . В Италия пише много произведения от които най известните и изпълнявани многократно са “Миса Андина” , “Магнификат” и “Усмивката на Иисус ” с премиера през 1995 на Коледен концерт във Ватикана с хора и оркестъра на Санта Сичилия и солист ,перуанският тенор от Ла Скала -Луиджи Алва. Други известни произведения са кантата “Синът на Слънцето” (древният перуански бог), концерта за флейта и оркестър “Мачу Пикчу”, “Снежно цветче” за два тенора и оркестър в изпълнение на перуанските певци от Ла Скала – Хуан Диего Флорес и Ернесто Паласиос. Има много записи от цял свят на различни произведения,като през 2004 “Дойче Грамофон” записва компакт диск с музиката на маестрото. През 2003 министерството на външните работи на Перу го награждава с орден за специални заслуги .През 2011 получава международната награда за композиция “Мирта Габарди”. В творческият процес Нуниес Аяука минава през всички стилове на 20 век, за да се определи в този неповторим негов нео андински стил ,впитавайки съвременното с архаиката. Концертино за фагот със струнен оркестър е посветен на родният му град Мокегуа. Премиерата се състоя в Мелбърн -Австралия през 2004 и е изпълнявано в Перу,Италия и САЩ.

izlozhba-na-fagoti

bulgaria-toma-facebook

Уникални посетители: 924