ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав ЙовчевЗа 16 пореден път- “Св. Богородица достойно есть”

На 7 юни, петък, в красивия предсезонен черноморски град Поморие се открива Международният фестивал за православа музика “Св. Богородица достойно есть”. Основан през далечната 2004 г., печелил популярност година след година, фестивалът се утвърждава като най-сериозното културно събитие в Поморие през годината. А ако погледнем в национален мащаб, това е един от най-авторитетните форуми, който се посвещава специализирано на източно-православната музика.

Тази година, събитието събира стотици талантливи изпълнители от България, Сърбия, Русия, Молдова, Украйна и Холандия. Фестивалът се провежда под патронажа на Н. В.Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на община Поморие Иван Алексиев.

Сред имената на фестивалния секретариат са авторитетни и знакови личности, за които източно-православната музика е част и кауза на живота им. Доц. Димитър Димитров- диригент на хора на катедралния храм “Александър Невски”, старозагорския митрополит Киприан, отец Кирил Попов, чието композиторско творчество в тази област далеч надхвърля границите на родината. Не на последно място личат имената на известните хорови диригенти доц. д-р Весела Гелева от АМТИИ- Пловдив и Таня Никлева- Владева, която е родом от Поморие. Музикален директор е хоровия диригент и музиколог Йорданка Панчева-Туджарова, без чиято енергия, отдаденост на идеята и организационен талант форумът не би бил реалност.

Събитието ще бъде тържествено открито на 07.06.2019 г. /петък/ от 17.00 часа с литийно шествие по главната пешеходна улица, когато гражданите на Поморие, участници и гости на фестивала ще посрещнат с разрешението на Св. Синод и благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит иконата “Св. Богородица – Достойно есть”, която ще прибивава в дните на фестивала в храма “Рождество на Пресвета Богородица” . Там ще бъде извършен молебен и водосвет В рамките на пет дни /от 7 до 11.06.2019 г./ както в храма, така и на открита сцена ще бъде изнесена богата концертна програма. Ще бъдат представени уникални солови и хорови изпълнения, а по традиция хоровете ще гостуват на неделната света литургия в няколко от църквите в областта: поморийската – „Преображение Господне“ и манастир „Свети Георги“, храм „Свето Успение Богородично” – Несебър, „Св.Богородица “ и „Св.Св. Кирил и Методий“ – Бургас.

Уникални посетители: 556