ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Тамара АнгеловаЦИКЪЛ „МЛАДИ ВИРТУОЗИ“

За празника на град Шумен, 11 май, симфоничният оркестър представя на любителите на класическата музика концерт с талантливите виртоуози Лия Петрова /цигулка/ и Адриен Ла Марка /виола/. Лия Петрова е добре позната на шуменската публика още от 2004 година, когато тя завоюва Първа награда и специалната награда – майсторски лък, на Националния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“. А през 2016 г. стана носител на Първа награда от престижния конкурс „Карл Нилсен“ в Дания. В празничния концерт ще прозвучат увертюрата „Фингалова пещера“ от Менделсон, Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Сергей Прокофиев и Концерт за виола и оркестър от Бела Барток. Концертът по случай Деня на Шумен ще започне от 19,05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ с диригент Калина Василева.
Лия Петрова, която е на 26 години, започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. Само след две години вече концертира с различни оркестри. Възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков“, на 8 г. получава Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО. На 11 г. е приета в Hochschule fur Musik und Theater в Рощок. На 19 става студентка в Queen Elisabeth Musik Chapel в Брюксел. Учебното заведение й предоставя уникалната възможност да свири на оригинален италиански инструмент Matteo Goffriller, изработен през 1690 г. Лия Петрова печели редица награди от конкурси, сред които са „Тибор Варга“ в Сион /Швейцария/, „Луи Шпор“ във Ваймар /Германия/, „Вацлав Хумел“ /Хърватия/. През 2015 г. след участие на Немския национален конкурс, е поканена да стане част от изпълнителите-солисти на Deutscher Musikrat.
Младият виолист Адриен Ла Марка е носител на 3 специални награди от 10-то издание на „Лайнъл Тертис“, финалист на 16-то издание на „Й. Брамс“ /Австрия/, награда за най-добро изпълнение на творба на Уйлям Уолтън на конкурса „Уйлям Примроуз“ /2012/, лауреат на „Spedidam Generation“. Той е първият виолист, спечелил конкурса „Avant-Scènes“ в Париж. Успешно се изявява като камерен изпълнител на световната сцена. От особено значение е участието му в проекта „Chamber music connects the world“ /2010/, за който е избран от Гидон Кремер и в който си партнира с Андраш Шиф, Юри Башмет, Франц Хелмерсон и Гидон Кремер.

11.05

Lia

изтеглен файл (2)

Уникални посетители: 678