ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевЦигулковото и диригентско изкуство на Ангел Станков

Уважаеми читатели, в рубриката “Видео” през следващите два месеца- април и май, ще имате възможност да се насладите на видеорегистрации на изпълнения на известния наш цигулар, диригент и педагог проф. Ангел Станков.
Защо два месеца? защото през тази година, нашият известен изпълнител празнува важен житейски юбилей, за който искаме сърдечно да го поздравим и покажем на Вас, неговите почитатели забележителни моменти от неговата богата творческа биография.
Все пак, с няколко думи искаме да припомним неговата творческа биография:
“Ангел Станков завършва Музикалната академия при проф. Леон Суружон и проф.Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Риччи специализира в Лондон при проф. Мануг Парикян, а по-късно при проф.Ифра Нийман.
В момента е един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и напоследък, диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по всички крайща на света.
Професор е в НМА”П.Владигеров” от 1996г., а от 1999г е бил и Заместник Ректор.
Гостувал е в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол – Ню Йорк, Кенеди център-Вашингтон, Гевандхауз-Лайпциг, залата на Московската консерватория, Изуми Хол- Осака, Сънтори Хол- Токио, операта- Ница и др.
Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди между които “Златна лира” на СМТДБ, Диплом за високо изпълнителско майсторство от XII Световен младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за Мир, Наградата ‘Златно перо”,Наградта за изкуство на дружество “Гражданин”, наградата 100 години Бела Барток, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, Първа награда и златен медал на Първия международн конкурс за камерна музика в град Осака’93.
Ангел Станков е „почетен гражданин на София“.
През 2008г за популяризиране на британска музика получава Орден на Британската империя от Кралица Елизабет II.
Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон, БиБиСи- Лондон, радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизии, Йомиури Телевижън, Радио НХК-Япония и др.”

Всяка седмица ще Ви предоставяме по два записа на Ангел Станков.

Значима част от концертната активност на Ангел Станков като камерен музикант е свързана с името на именития български пианист Божидар Ноев. С него,проф. Станков осъществява интегрално изпълнение на Брамсовите сонати за пиано и цигулка, редица сонати на Бетовен, както и други произведения. Предлагаме два записа от концерта, посветен на големия цигулар и цигулков педагог от близкото минало Леон Суружон, състоял се в залата на НМА “проф. Панчо Владигеров”

Освен блестящ цигулар, проф. Ангел Станков активно дирижира наши и чуждестранни оркестри през последните две-три десетилетия. Огромният му опит като концертмайстор спомага за детайлното изработване на оркестровите творби, вече в ролята на диригент.

Един от най-важните моменти от творческата биография на проф. Ангел Станков е творческото му сътрудничество с още едно голямо име в българската цигулкова школа- Йосиф Радионов. Повече от 40 години продължава триумфално техния артистичен тандем, дарил радост на многобройните си почитатели. Често пъти едното име се произнася неусетно с другото, до такава степен е жив и магнетичен техният ансамбъл, който осъществява успешни турнета по всички краища на нашата планета. Репертоарът им е огромен и включва всички стилове и епохи. За тяхното цигулково дуо за писани специално произведения от наши и чужди автори.
Бихме искали да ви направим съпричастни към този уникален цигулков тандем чрез две избрани части от филма, посветен на тях и който се нарича “Като една цигулка”

Честит рожден ден маестро Станков!
Струва ми се логично в деня следващ юбилея на нашия именит цигулар да Ви направим достояние на звезден момент от неговата творческа кариера- награждаването му със специален орден за заслуги към британската култура от кралица Елизабет и своеобразен посланик на културата между България и Великобритания.

Интересни записи от видеоархива на Ангел Станков в ролята му на диригент:

Творческият тандем на Ангел Станков с известната българска пианистка Жени Захариева продължава много години и включва изпълнения на редица интересни и за първи път в България творби на световни композитори. И все пак едно от най-знечимите им концертни постижения е изпълнениято интегрално на сонатите за пиано и цигулка от Л.в. Бетовен. При това тази реализация е осъществена повече от един път и на много места в България и по света. Предлагаме Ви запис на две от по-рядко звучащите сонати от ранния период виенския гений:

Уважаеми читатели, в продължение на почти два месеца, Ви направихме съпричастни с многообразните творчески изяви на един от най-ярките представители на съвременната българска култура- проф. Ангел Станков. Поводът да представим неговите изяви, които обхващаха различни години и включваха концерти като солист, уникалното дуо с Йосиф Радионов, камерни концерти с млади колеги, или утвърдени творци като Жени Захариева и Божидар Ноев, диригентски изяви с различни водещи наши оркестри и др. беше неговия житейски юбилей, почетен с два концерта с оркестър в София и една престижна награда- “Златен век”, звезда и грамота, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура, връчена на 21 май 2018г. в Националната художествена галерия.
В последните 10 дни от месец май, ще си позволя да Ви запозная с два записа от нашите общи изяви с Ангел Станков през последните години. Щастлив съм, че съдбата ме събра на сцената с един великолепен музикант, който съчетава емоционалната непосредственост и естествено изливаща се експресия, с енциклопедичното познаване не само на композиторските стилове, но и на тънки подробности на създаване на произведенията. Един истински джентълмен в нашето така лишено от човешки обноски общество, личност, която е помогнала и помага на не един и двама български музиканти.

златен век
С колеги на церемонията по връчването на наградите на Министерството на културата “Златен Век”, 21 май 2018г.

Уникални посетители: 1722