ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Годишнини
Елена КаралийскаСтанислав Монюшко и българската музикално-изпълнителска традиция

През 2019 се навършват 200 години от рождението на изтъкнатия полски композитор Станислав Монюшко. Юбилеят е включен в календара на ЮНЕСКО и народите на редица европейски държави отбелязват тържествено годишнината.

За съжаление, Станислав Монюшко е малко познат в България. Първата сценична реализация на операта „Халка” се осъществява на 3 май 1921 г. от екип в състав: режисьор – Драгомир Казаков, диригент – Тодор Хаджиев[1] и художник-сценограф – Александър Миленков. Главните роли са поверени на Мария Милкова – Золотович (Халка) и Панайот Димитров (Йонтек). През 1956 г. режисьорът Емил Бошнаков поставя за втори път шедьовъра на Монюшко в Софийската народна опера. Диригент е Любен Лилков. В образа на Йонтек е незабравимият Никола Николов. В спомените си проф. Мати Пинкас разказва за подготовката на постановката и отзивите на публиката[2]. Доц. Констанца Вачкова споделя: „Слушала съм операта ,,Халка” в изпълнение на Радка Конфорти и Никола Николов в главните роли. Залата беше препълнена. Кольо Николов предизвика фурор. Сценографията представляваше фолклорна идилия: красива, художествено-реалистична, въздействаща…”[3]

Възпитаници на НМА „Проф. Панчо Владигеров” се представят успешно на Първия конкурс на името на Станислав Монюшко през 1992 година във Варшава. Марчин Брониковски от класа на проф. Руско Русков  печели трета награда. За изпълнението си на  полуфинала Цветелина Василева, от класа на доц. Констанца Вачкова, е високо оценена в рецензия, публикувана  във вестник „Жечпосполита”. Кирил Манолов от класа на проф. Илка Попова е лауреат и носител на специалната награда  за  най-добро изпълнение на песен от Монюшко на Четвъртия едноименен международен конкурс. Безспорен успех е и членството в  международното жури на Второто издание на  конкурса на  проф. Руско Русков[4].

Изследването на архивите на Националната опера, БНТ, БНР и др. след 2010 година показва, че вокалните произведения на полския композитор се изпълняват у нас рядко, спорадично и преди всичко от полски оперни певци.

В периода 2014-2019 години, с участие на студенти и преподаватели от НМА „Проф. Панчо Владигеров” и АМТИ гр. Пловдив, са проведени концерти с песни на Монюшко в София, Пловдив, Варна, Балчик. На 5 ноември 2018 г. в залата на Полския институт се състоя концерт, посветен на 100 годишнината от независимостта на Полша. Примата на Софийска опера Габриела Георгиева изпълни блестящо арията на Халка  от едноименната  опера. Марчо Апостолов, солист на НМТ ,,Стефан Македонски”, бе проникновен и затрогващ при изпълнението на  арията на Йонтек. В програмата бяха включени и вокални миниатюри на автора. В същата зала на 21 май 2019 година бе представена  монографията ,,Станислав Монюшко”[5] , посветена на 200 годишнината от рождението на композитора. Доц. д-р Елица Нешевска, Марчо Апостолов,  Илиана Генева, Боян Савов и  младите таланти от НМА превърнаха събитието в истински празник[6].

Месец по-късно, на 23 юни 2019 г., Радостина Павлова и Марчо Апостолов, акомпанирани от Елена Каралийска, пожънаха овациите на публиката, изпълнявайки творби от Монюшко на сцената на НМА ,,Проф. Панчо Владигеров”. Концертът, озаглавен ,,Любовна магия”, бе също част от  международния музикален фестивал ,,Софийски музикални седмици” .

По повод 120 годишнината от рождението на Панчо Владигеров и 200 години от рождението на Станислав Монюшко, на 14 септември т.г. в Балчик ще се проведе ново музикално събитие – честването на двата юбилея е включено в програмата на традиционния вече фестивал ,,Виа Понтика”. Участват Красена Велкова,  Марчо Апостолов, пианистът Николай Желязков, виолончелистът Калоян Русев.

Простотата и искреността, достъпността и трогателността на песните на Монюшко покоряват сърцата на поколения изпълнители. Тяхната благородна мелодия, чувственост и полет ги определя като бисери в полската вокална лирика. Представянето им на сцените на  редица български градове от  утвърдени майстори на  българското певческо изкуство, както и на  студенти и докторанти от Националната музикална академия, доказа, че песните на Станислав Монюшко вълнуват сърцата както на самите  певци, така и на българската публиката.


[1] Ученик на Дворжак.

[2] Каралийска – Тръпкова,  Елена. Станислав Монюшко. София: НМА,,Проф. Панчо Владигеров”, 2019, с. 208-211.

[3] Каралийска – Тръпкова,  Елена. Цит. съч., с. 212.

[4] Свидетелство за високото ниво на конкурса през тези години е и съставът на това жури – Мирела Френи, Ева Мартон, Регина Креспин, Гуендолин Брадли, Тереза Жилис – Гара, Федора Барбиери, Елена Образцова, Ева Подлеш, Лариса Гергиева, Йоан Холендер.

[5] Каралийска – Тръпкова,  Елена. Станислав Монюшко.  ,,Музикално-поетична образност, стилистични и интерпретационни особености в песенното му творчество”. София: Издателство на НМА,,Проф. Панчо Владигеров”, 2019.

[6] Концертът бе  включен в съпътстващата програма на юбилейното издание на  международния музикален фестивал,,Софийски музикални седмици” 2019 г.

Уникални посетители: 417