ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевШуберт – „Зимно пътешествие“
Дитрих Фишер-Дискау – баритон
Алфред Брендел – пиано

Иска ни се първият видеозапис в настоящата рубрика да е на една знаменита камерна двойка – Дитрих Фишер-Дискау и Алфред Брендел. Дискау (1925-2012) е един от най-великите гласове на 20-то столетие, еднакво бляскаво изявяващ се като оперен и камерен певец. Майсторското водене на гласа в различни динамики, проникновеното вникване поетичния и нотен текст в творбите, които изпълнява, невероятния артистизъм и „потъване“ в произведението го правят истински тълкувател на композиторската идея, било то Моцарт, Шуберт, Шуман или др.
Наред със „Зимен път“ от Шуберт, още един запис остава в „златния фонд“ на Дойче Грамофон – „Дон Жуан“ заедно със звезден певчески и оркестров състав под диригентството на Ференц Фричай. Това е през далечната 1958 г.
Дуото с Алфред Брендел е наистина феноменално. Няма нито един детайл, който да е оставен без внимание. Всичко е премислено и почувствано, така че да остави слушателя „без дъх“.
Пианистът Алфред Брендел едва ли се нуждае от представяне по подобие на Дитрих Фишер-Дискау. Роден през 1931 г., всепризнат майстор на класиката, най-вече на Моцарт, Бетовен и особено Шуберт, Брендел и днес продължава да шества триумфално по световните сцени.
Цикълът „Зимно пътешествие“ от Шуберт е едно от най-късните творби на гениалния австрийски композитор. Наблягаме на думата „пътешествие“, а не „път“, по същия начин както немският език прави разлика между “Weg” и “Reise”, за разлика от българския, в който тя е еднаква. Прекрасният текст на Вилхелм Мюлер придобива световна слава чрез гениалното произведение на Франц Шуберт. Темата за неразбрания творец, който неудовлетворен тръгва на път да търси своето щастие е тема на твореца от ранната романтика. Шуберт е композитор, високо ценен от малък кръг приятели, които аплодират първите изпълнения на неговите композиции, но за музикална Виена той остава далечен, дори излишен.
Уважаеми читатели, за съжаление, прекрасният запис на Дискау с Брендел е изтрит от Ю тюб. Какви авторски и изпълнителски права защитават тези, които са го направили нямам представа. Но е факт, че те лишиха хиляди почитатели на най-високо ниво камерно музициране от незабравимо преживяване пред екрана на компютъра. Не съм чувал някъде (у нас със сигурност) да се продава ДВД с този запис, така че особено на наша територия, този запис не е имало от какво да бъде пазен.
Все пак, сме щастливи, че части от целия цикъл все още “звучи” в Ю тюб.

В следващия запис ще чуете първите пет песни (до “Липата” включително) след което последните две песни (“Далечни слънца” и “Латернаджията”). Последната песен е невероятно артистично превъплъщение. Сякаш Фишер-Дискау е самият Шуберт, в ролята му на премръзнал латернаджия, когото никой не слуша и не разбира.
Приятно слушане!

Уникални посетители: 620