ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав ЙовчевШесто издание на Международния конкурс за пианисти “Андрей Стоянов”

Шестото издание на конкурса, посветен на 130 години от рождението на пианиста, педагога, композитора, философа, музикалния критик и теоретик АНДРЕЙ СТОЯНОВ е отново факт. Както винаги в средата на ноември, на всеки две години конкурсът се провежда с организатор Народно читалище “Андрей Стоянов-2003”, с финансовата помощ на Столична програма “Култура”, фирма “Балбок”, Съюза на българските музикални и танцови дейци и логистичната подкрепа на Национална музикална Академия “проф. Панчо Владигеров” и където обикновено се провежда церемонията по награждаването и гала концертът на лауреатите.

Благородната клавирна надпревара, има за цел освен да излъчи най-достойните победители, същевременно да вдъхне най-вече любов към най-висшето откровение на този свят- музиката на най-малките, децата, които тепърва ще изграждат своя свят! Надяваме се той да е основан на духовни търсения и утвърждаване на ценности, които са далеч от грубия материален свят, за да може един ден Светът да се събуди по-добър.
Такива са били и идеите на патрона на конкурса- акад. Андрей Стоянов, високо ерудирана личност, за съжаление забравен от днешната музикална конюнктура, която вижда успеха чрез далеч по-повърхностни и ефектни постижения, обгърнати от добре мотивирани журналисти и блестящи камери.
Но неизменно многобройното участие на пианисти и тяхното високо ниво показва, че философията на акад. Стоянов не е била толкова идеалистична. Заедно с тях ще успеем да пропагандираме и музиката на нашия патрон, която все повече наши съвременници преоткриват.
Предвид световната пандемия от Covid 19, организаторите решиха това шесто юбилейно издание да се състои онлайн-чрез изпращане на записи, предварително качени в световната мрежа Youtube. По този начин ще се гарантира здравето на участниците, гостите и журито на конкурса, а само награждаването ще бъде с присъствие на публика при строго спазване на предписаните санитарни изисквания. Ясно е, че това не замества живото изпълнение. най-малкото, че реалният звук отсъства като качество. Към това се прибавя различните места на запис, често пъти с подръчни средства. Но ако трябва да се избира,организаторите избраха да запазят конкурса в юбилейната година, с което традицията продължава и надеждата, че след две години отново ще се срещнат на живо с бъдещите участници и гости на конкурса, в познатата на повечето от тях емоционална среда в читалище „Андрей Стоянов“ сред окапалите, но колоритни есенни ноемрийски листа.
Неизменно високото ниво на участниците в предишните години довежда до идеята в състезанието да бъдат включени и пианисти от специализираните училища по изкуства. Така юбилейното издание през 2020г. ще разшири още повече своя обхват сред млади музиканти от България и от чужбина. Освен акцент върху творбите на патрона на конкурса предвид неговата юбилей, ще бъде обърнато специално внимание на световните годишнини—Лудвиг ван Бетовен, Фр. Шопен и П.И. Чайковски. Както и досега, ще бъдат присъдени специални награди за изпълнение на техни произведения. Успешно се оказа и наличието в програмата на специална група за клавирни ансамбли, която дава уникалната възможност младите пианисти да общуват помежду си чрез средствата на музиката.
Продължава и основаната през 2016 г. награда “Виена”, която дава възможност на избрани от журито лауреати да концертират в различни градове в Европа, подпомогнати в организацията от партньорите на конкурса.
Към традиционните прослушвания, тази година организаторите прибавят и конкурс „Пианото“- за литературно съчинение или есе на тема „Какво ми нашепва пианото“. Обемът е до 2000 думи, или компютърна презентация, изработена в програма по избор с обем до 20 слайда. Съдържанието трябва да е свързано с приноса за развитието на музикалното изкуство и клавирното творчество на Андрей Стоянов, Фредерик Шопен, Пьотр Илич Чайковски и Лудвиг ван Бетовен.

Конкурсът ще бъде открит с концерт на неговия артистичен директор проф. д-р Ростислав Йовчев. В програмата са включени само творби от патрона на конкурса Андрей Стоянов. Концертът ще е онлайн и може да се види на световната платформа You tube след 19.30 на 10 ноември. Информация за линка на този концерт, както и на гала концерта на лауреатите, който също ще бъде онлайн, може да видите на официалния сайт на конкурса – http://nchstoianov.com/konkurs_2020.html

Уникални посетители: 441