ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Музикален логос
Мартин ПавловСекстетът на композитора Велислав Заимов в изпълнителската практика

Една интересна публикация от българския флейтист Мартин Павлов, редовен докторант в Националната Музикална Академия “проф. Панчо Владигеров”. Младият колеги се обръща към ансамблово произведение на един от най-плодовитите българския композитори. Велислав Заимов, на когото тази година честваме 70-годишен юбилей, твори активно и успешно както в симфоничния, така и в камерния жанр. Характерно за него е че не се страхува да експериментира различни ансамблови комбинации, воден от перфектното си чувство за темброво единство и колоритно съпоставяне. Едно от тези произведения е и секстета за пиано и духов квинтет. Мартин Павлов разглежда него в следващите редове. Но преди това, нека ви запозная с неговата биография.

Мартин Павлов е роден през 1990 г. в Плевен.  Завърва НМУ „Л. Пипков” в класа по флейта на проф. Георги Спасов, при когото продължава инструменталното си развитие като студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. През своето следване става лауреат на Националния конкурс „Св. Обретенов” и на международните конкурси: „Млади виртуози” и „Земята и хората”, София; „Франц Шуберт”, Русе; „Петар Коньович”, Белград; „ISA”, Виена и др. Участва в различни курсове и майсторски класове по флейта и камерна музика на Андраш Адорян, Пирмин Грел, Роберт Уинд, Патрик Галоа, Йоханес Мейсъл, Патрик Джуд, Готфред Покорни, Хато Бейрл, Евгения Епщайн.

Представя се като солист в концертни програми на Софийска филхармония, Нов симфоничен оркестър, Плевенска филхармония, Йоханесбургски камерен оркестър. Реализира много камерни концерти с различни партньори в България Австрия, Англия, Сърбия, ЮАР. Участва в симфонични програми на български и чуждестранни оркестри в Германия, Франция, Италия , Англия, Китай, Кувейт.

Има солова и камерна звукозаписна дейност в България и Австрия. Представя премиерни изпълнения на съвременна музика от Стивън Гарднър – Ирландия; Каору Нагашима – Япония; Гарет Фар – Англия, Джузепе Мариоти – Италия и от български композитори: Филип Павлов, Красимир Тасков, Велислав Заимов и др.

След завършване на висшето си образование заема различни длъжности като оркестрант в АСО в НМА и хоноруван преподавател по камерна музика.

Мартин Павлов

Уникални посетители: 384