ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевРодени през април музиканти

От началото на април тази година, след прекъсване, възстановяваме рубриката “Видео” по нов начин. Ще публикуваме записи на родени през април музиканти. Творби от композитори и изпълнения на известни световни интерпретатори. Както досега, линк към записите ще се качва всяка седмица. Началото поставяме със запис на творба от руския композитор Сергей Прокофиев, роден на 23 април 1891г.-

Написана през 1942г., соната №7 е емблематично произведение за автора. Тя е втората от трите “военни” сонати (№№6,7 и 8), като понякога е наричана от съвременниците си “Сталинград”. Записъ, който ще чуете е на гениалния Святослав Рихтер, който е първият изпълнител на това произведение на 18 януари 1943г.

Роден на 1 април 1869г., Феручо Бузони е един от най-дискусионните творчески личности от края на XIX век. Пианист от най-висока класа, с трудно поддаващ се на коментар виртуозитет, той е много добър композитор от епохата на късния романтизъм. Ролята му на редактор и транскриптор на творбите на Й.С. Бах от днешна гледна точка се преоценява. Но навремето е играла ролята на широка пропаганда на гениалната музика на немския гений. На базата на редакцията на Бузони не едно и две поколения са се запознавали с клавирните съчинения на Бах, както и благодарение на транскрипциите му са оживявали в клавирен вариант голяма част от органните му творби.

Сега ще чуете два архивни записа от майсторския архив на Феручио Бузони, един от водещите пианисти в края на 19-тото столетие.

Полонез оп.53 от Фр. Шопен

И Етюд №6, върху Паганини от Ференц Лист

Роденият на 22 април португалски пианист Виана да Мота е един от последните ученици на Ферец Лист, след което се занимава с Феручо Бузони. Изнася редица концерти в Европа, директор на Женевската Консерватория, след което се завръща в Португалия, където 20 години е директор на Лисабонската Консерватория. Продължава активната си концертна дейност, а през 1927 година, във връзка с 10 години от смъртта на Бетовен, изпълнява целия цикъл от 32 сонати. Да Мота е и композитор, който твори в романтичен стил със стремеж към разкриване на особеностите на националния стил. Интересна е кантатата по стихове на големия португалски поет Луис Камоенс “Луизиада”, Симфония “На родината” и др.

Предлагаме запис на Листовия “трети” клавирен концерт – пиесата за пиано и оркестър – Totentanz” (в разделен на две запис)

Роденият на 11 април 1916г. аржентински композитор Алберто Хинастера е един от водещите латиноамерикански композитори наред с Вила Лобос, Клаудио Санторо (бразилска националност). Разделя творчеството си на три периода- “Обективен национализъм” до 1948, “Субективен национализъм”- до 1958 и последния- до 1983г. Нео Експресионизъм. Пише три опери, балет, оркестрови творби, концерти за пиано (два), цигулка и чело. От клавирните му композиции смело може да откроим изключително трудната Соната №1, в четири части. Вътрешна напрегнатост във всеки момент, дори и в бавната рапсодична форма (трета част). Първата напомня Прокофиев, втората съдържа фантастично зловещ фон, а четвъртата- е в ритъма на аржентинската национална музика. Сонатат се изпълнява от пианиста Терънс Джуд. В България композиторът е познат слабо, но Соната №1 е изпълнена за първи път у нас през 90-те години на ХХ век от пианиста Димитър Цанев

Уникални посетители: 540