ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Годишнини
Лилия КостоваПроф. Георги Костов на 80 години

Само след по-малко от десетина дни, един от най-популярните български композитори, който твори освен в жанра на т.наречената сериозна музика, но и в областта на развлекателния спектър навършва 80 години.Възпитаник на впечатляващата творческа фигура на Панчо Владигеров, Георги Костов е състудент в този знаменит клас и с други също така изтъкнати наши творци, които за съжаление ни напуснаха съвсем скоро- проф. Пенчо Стоянов и акад. Николай Стойков. Емблематични композиции за Георги Костов са Три диафонични танца за оркестър, хоровата песен “Хвърковатата чета” , клавирната пиеса във форма на токата “Натрапчиво движение”, няколко оперети и др., както и шедьоври в областта на поп музиката като любимата на редица поколения песен “Да те жадувам”, или събуждащата всеки 1 юни деца и пораснали вече деца “Добро утро деца на света”. Нека прочетем едно кратко интервю с проф. Костов от едно от най-добрите му “творения”- неговата дъщеря доц. д-р Лилия Костова, преподавател по камерна музика в НМА “проф. Панчо Владигеров” – институцията, която той управляваше като Ректор в продължение на 20 години:

      На 21.01.2021г. проф. Георги Костов навършва 80 години. През последните десетилетия популярност му носят музикално-сценичните произведения: „Четиримата близнаци“ („Приказка за калпаците“), „Шегобишко на острова на маймуните“, „Казанова“, „Сантиментално пътешествие“, „История с патоци, Мечо и Лиса“ и „Кой е Големанов?“. Като пианист-изпълнител преценявам, че липсват достатъчно сведения за соловото клавирно творчество на композитора Георги Костов, и смятам че ще допринеса с допълването на творческия му  профил, като споделя факти и разгледам аналитично пиесите му в този жанр. Представям и кратко интервю на аудиторията на „ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ“ с проф. Георги Костов, направено малко преди юбилея.

– За много години! Каква равносметка си прави човек за живота, когато е на прага на 80-годишен юбилей? Кой съвет би бил ценен за младите хора, които се занимават с изкуство?

– Най-напред, че никой не ми е дал всичко на готово, а аз трябваше да полагам усилия да се образовам, да уча и тогава след като се почувствах готов да започна професионално да създавам музика. Младите трябва да учат, да творят и да не се отказват да следват мечтите си, защото е тъжно когато един талант не се развива.

– С какъв творчески колектив е най-приятно и ползотворно да се работи?

 – С професионален, който има желание да изживее музиката, която изпълнява.

– А с административен?

– Имал съм възможността да работя с различни административни екипи и  освен големия професионализъм на целия екип, остават и топлите спомени за приятелството ми с проф. д-р Димитър Момчилов и проф. Ангел Станков – заместник ректори в последното ръководството, в което бях ректор в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. По същия начин запазих топли приятелски взаимоотношения с колеги министри, след като напуснах министерския пост.

– Любимо авторско произведение?

– Намирам за най-оригинални и оценявам като високо професионални произведенията си, които съм написал в подчертано индивидуален стил, а интересното е, че в тях се откриват национални фолклорни мелодични и ритмични елементи.

– Любими композитори и произведения?

– Обичам музиката, която ми създава удоволствие и ме интригува, като форма и стил. Любими са ми клавирните концерти №2 и №3 на Сергей Рахманинов, и като партитура, и като изпълнение. Слушам пианиста Денис Мацуев, чиято интерпретация на двата концерта искрено ме възхищава.

Изследването върху клавирното творчество на проф. Георги Костов, дело на неговата дъщеря доц. д-р Лилия Костова, може да прочетете след няколко дни в рубриката “Музикален логос” на нашия сайт “Галерия на думите”

На аудиенция при папа Йоан Павел II

На удостояването му с наградата “Златен век”, по случай 75 годишнината му
С президента Георги Първанов и съпругата му Зорка
Със световно известния руски диригент Валерий Гергиев
Уникални посетители: 280