ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевПианистичния гений на Дьорд Цифра

За поколението на 70 и 80-те години на миналия век, името на Дьорд Цифра се свързваше с гениалния пианизъм, непостижими технически умения, невероятен звуков диапазон, мощен, но благороден звук. Качества, които си представяме, че е притежавал и самият Ференц Лист, на когото Дьорд Цифра е запазена марка изпълнител.
Роден през 1921г. в бедно семейство в Будапеща. Започва да учи пиано под влияние на сестра си, като още на 8 годишна възраст започва своите импровизации върху популярни песни и така припечелва пари под купола на един цирк.
Учи в Будапещенската Консерватория “Франц Лист” след 1930 в класа на Ерньо Дохнани, а през войната е призован в унгарската армия, която воюва на Източния фронт. Заловен от съветските партизани, той прекарва известно време в плен. След завръщането си в Будапеща свири по барове за да печели пари, но отрицателното му отношение към новата комунистическа власт го изпраща в лагер. Там работи тежък физически труд в продължение на три години (1950-1953). През 1956г., успява да избяга във Виена, откъдето започва неговата световна кариера. Установява се в Париж, но турнетата му обхващат всички реномирани зали по Света- Роял Фестивал Хол (Лондон), Карнеги Хол (Ню Йорк) и много други.
Музикалният свят “полудява” по Дьорд Цифра през 70-те години, а неговите записи на Трансцедентални етюди, Рапсодии, Оперни парафрази от Лист, Вариации по Паганини от Брамс и още много свръхтрудни клавирни пиеси са образец за съвременния пианист на 20 век. Цифра носи черни превръзки на китките си, с оглед тяхното травмиране по време на комунистическите репресии, а и като спомен, който не бива да бъде забравян.
Пианистът основава фестивал и конкурс на свое име във Франция, а малко по-късно и фондация “Дьорд Цифра”. Неговият син, Цифра-младши е диригент и участва в немалко концерти заедно със своя баща.
Ще Ви предложим няколко ярки произведения, от които се добива представа за този “дявол на пианото”, който напомня на своя велик сънародник Ференц Лист.

Уникални посетители: 754