ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Музикален логос
Надя Василева, Божин НедялковНОВАТА РЕАЛНОСТ НА УНИВЕРСИТЕТСКОТО ОБУЧЕНИЕ ПО МУЗИКА ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ В БРАЗИЛИЯ

Уважаеми читатели, имаме възможност да Ви представим дви уникални публикации, дело на двама наши сънародници, българско семейство музиканти, което от над две десетилетия живее в Бразилия. От биографиите им, които ще прочетете по-долу, ще се уверите, че тяхното присъствие на различни музикални форуми в огромната южноамериканска страна носи винаги различен стил. Към това прибавяме и сериозна педагогическа дейност.

От една година и тази екзотична страна е завладяна от пандемичната треска, обхванала целия свят. Надя и Божин преподават онлайн и споделят опита си този вид напълно нов вид общуване между преподавател и студент. Да, тук в България ние протестираме срещу това, защото безспорно най-добрият начин на преподаване е присъственият, но страна като Бразилия, с нейните огромни разстояния има съвсем различен от нашия поглед към реалностите и вероятно далеч по-голям опит в индиректното общуване. Нека прочетем какво са ни написали двамата колеги. Втората им статия ще публикуваме след около месец.

Д-р Надя Василева Василева-Недялкова е професор по цигулка, камерна музика и ръководи камерния оркестър в музикалния отдел на държавния университет на гр. Бразилия – UnB.

          Завършила е Националната Музикална Академия – „Панчо Владигеров” и Националното Музикално Училище – „Любомир Пипков” – София. Има призната докторска степен (пърформанс) от Министерството на Образованието на Бразилия.

          В продължение на 14 години работи като Артист Оркестрант”в Симфоничния Оркестър на Българското Национално Радио под диригентството на Васил Стефанов, Васил Казанджиев, Александър Владигеров, Руслан Райчев и др.

          В Бразилия е била на щат в Симфоничния Оркестър на Рибейрао Прето в щата Сао Пауло, 1996 г. под диригентството на маестро Роберто Минчук, а в педиода 1997-2003 след издържан конкурс е част от международния филхармоничен оркестър на щата Амазонас в гр. Манаус, г., където е участвала и като солист.

От 1998 до 2003 г. е работила като преподавател по цигулка в Културния център „Клаудио Санторо“ в гр. Манаус. През същия период активно участва като камерист в „Квартет София” и в камерния оркестър към „Театро Амазонас”. 

В периода 1999 – 2000 г. записва два компакт диска като солист с произведения на Бах, Моцарт, Албинони, Вивалди и Телеман.

През 2004 г. основава клас по цигулка и ръководи щрайх квартет при образователния център SESC– гр. Тагуатинга, Бразилия.

През 2005 г. създава клас по цигулка в гр. Куяба и изпълнява длъжността концертмайстор на Камерния оркестър на щата Мато Гросо.

От 2008 г. е концертмайстор на симфоничния оркестър при Държавния Университет на гр. Бразилия – UnB под диригентството на проф. д-р Давид Бретания Юнкер.

От 2015 г. има редовни изяви като член на камерната формация „Ensemble Barroco da UnB“.

Концертирала е в България, Бразилия, Италия, Франция и Великобритания.

Д-р Надя Василева

Д-р Божин Недялков е професор по обой, музикален език и музикално структуриране (LEM) и камерна музика в държавния университет на гр. Бразилия (Universidade de Brasília – UnB). В настоящия момент изпълнява и длъжността заместник-директор на музикалния департамент към университета UnB. 

Получил е своето образование от Националното Училище по Изкуствата – „Проф. Веселин Стоянов“, Русе, Национална Музикална Академия – „Проф. Панчо Владигеров“, София и Duquesne University, Pittsburgh, PA, USA.

Божин Недялков има призната докторска степен (пърформанс) от Министерството на Образованието на Бразилия.

Защитава докторска дисертация по Музикознание и Музикално изкуство през 2017 г. (НМА – „Панчо Владигеров“, София).

Той е един от петте финалисти (от 105 кандидати) на интернационалния конкурс за обоисти Gillet Competition провел се в Baltimore, MD, USA през 1991 г. 

Като солист е записал в Българско Национално Радио концертите за обой от Хендел –  №3 в сол минор (HWV287), Вивалди във фа мажор (RV455) и Моцарт в до мажор (К.314).

В периода 1991-1996 е работил като солист-оркестрант в оркестрите на Българско Национално Радио. През сезона 1996-97 работи като 1 обоист на Симфоничния Оркестър на Рибейрао Прето в щата Сао Пауло под диригентството на Роберто Минчук. От 1997 до 2003 е солист-оркестрант във Филхармонията на щата Амазония в гр.Манаус. От 1999 до 2003 е преподавател по обой в Музикалното училище на гр. Манаус „Cláudio Santoro“.

В периода 2001-2003 г. основава клас по обой в Университета на щата Амазонас – UEA.

През 2003-2006 г. изпълнява длъжността солист-оркестрант в Симфоничния оркестър на Националния Театър „Клаудио Санторо” в гр. Бразилия.

Давал е майсторски клас по обой в Интернационалния летен фестивал на гр Бразилия през 2000, 2003, 2004 и 2007 година, в Университета на Тексас, (UNT) САЩ през 2013 г, редовни курсове по конструиране на стройки за обой и английски рог в Университета на гр. Бразилия и др.

През 1999 – 2000 г. записва два компакт диска, като солист с оркестър, в които са включени едни от най-значителните концерти за обой: Р. Щраус, В. А. Моцарт, Й. С. Бах – концерт за обой и цигулка в ре минор, Й. С. Бах – концерт за две цигулки в транскрипция за обой и цигулка, Бенедето Марчело – концерт за обой в до минор, Обоев квартет от Моцарт и др.

В началото на 2015 г. записва компакт диск в гр. София с „Trio de Palhetas da UnB“ и дава рецитали и майсторски класове в София, Бургас, Русе и Благоевград.

От 2015 г. има редовни изяви като член на камерната формация „Ensemble Barroco da UnB“.

Освен в България и Бразилия е концертирал в Русия, САЩ, Великобритания и Япония.

Д-р Божин Недялков
Уникални посетители: 326