ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Галина Димова-ГеоргиеваНестандартния талант на Николас Економу

Уважаеми читатели, в първия месец на 2017 година, бих искал да Ви запозная с една нестандартна личност, “огряла” за кратко музикалния живот на Европа. Дори за мен беше ново името на кипърския пианист Николас Економу, чиято творческа дейност активно се вписва в последните десетилетия на миналия век. Самият факт, че негови сценични партньори са Марта Аргерих, Герхард Опиц и др. подсказва, че говорим за музикант от световна класа, а видеофайловете от You Tube, които ще приложим този месец, ще Ви разкрият едно наистина огромно дарование, обединило в себе си пианиста, композитора и импровизатора, чиито постижения не може да не впечатлят всеки професионалист, или любител на качествената музика.
Прилагам житеописание на Николас Економу, направено в материал на българската пианистка и педагожка ГАЛИНА КОЛЕВА ДИМОВА – ГЕОРГИЕВА, която над две десетилетия живее и работи в Пафос, Кипър и посвещава своята докторска дисертация на неговите клавирни творби. Този материал е част именно от този докторантски труд.

Чети публикацията

След филма, който представя жизнения и творчески път на Николас Економу, Ви предлагаме един феноменален запис на Лист, който достойно съперничи на изпълненията на най-бележитите Листови интерпретатори от типа на Д. Цифра, Л. Берман и др. Невероятната артикулация при повтарящите се тонове, абсолютната, но балансирана свобода на израза и невероятната лекота, с която всичко “струи” от пръстите наистина впечатлява. Но сякаш има и друга страна на това виртуозно изпълнение- Економу “поглежда” тази известна пиеса отстрани, като мъдрец, който продължава вложеното във “Фауст” от Йохан Волфганг Гьоте. Всичко се случва на момента, но зряло и непосредствено.

Признание за необикновения и нестандартен клавирен гений на Економу е сценичното му партньорство с Марта Аргерих, продължило дълго време.

Уникални посетители: 619