ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Музикален логос
Аделина ГаловаКоронни български роли в репертоара на русенската певица Мария Венцеславова

Публикуваме интересния исторически поглед на младата колежка Аделиня Галова за русенската певица Мария Венцеславова.
Част от нейния докторат, този текст става все по-необходим във време, когато истинскките ценности бързо се забравят, за сметка на нов вид посредствена и за съжаление подкрепяна от всякакъв тип медии “известност”.
Преди да прочетете самия текст, ето няколко думи за неговия автор- певицата Аделиня Галова:
Занимава се с пеене още от ранна детска възраст, когато е била хористка на Детския Радио хор.
Завършва магистратура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ през 2012 г. със специалност класическо пеене.
През 2013 г. специализира няколко месеца в оперното студио на Академия „Санта Чечилия“ в Рим, а през 2014 г. учи два семестъра в Консерватория „Джузепе Верди“ в Милано, като част от Международната програма „Еразмус“.
Към настоящият момент е пред защита на дисертационен труд за присъждане на научно-образователна степен доктор към вокален факултет, катедра „класическо пеене“ в НМА „Проф. Панчо Владигерв“.
Дебютира в ролята на Памина от „Вълшебната флейта“ на Моцарт през 2011 г., на сцената на „Държавен Музикален и Балетен Център“ – София, „Държавна Опера – Русе” и „Музикално – Драматичен Театър – Велико Търново“.
Репертоара ѝ включва и други моцартови роли като Графинята от „Сватбата на Фигаро“, играна на сцената на „Драматичен театър – Видин“, Бастиена, в детските постановки на „Бастиен и Бастиена“ на „Софийска опера и балет“, Донна Анна в „Държавна опера – Бургас“ и други.
Последната ѝ главна роля е на Попеа от операта „Коронацията на Попеа“ на Клаудио Монтеверди, изиграна на сцената на „Камерна зала България“, като част от майсторския клас за сценично поведение и движение на тялото в Бароковото изкуство на режисьорката Деда Кристина Колонна.
От 2009 до 2013 г. участва в благотворителни концерти към благотворително дружество и хоспис за стари хора „Донка Паприкова”, и клуб „Сребърна есен”, София, България.
През 2015-2016 г. е клиросен певец (псалт) в Българската Православна Църква „Св.Амврозий Медиолански”, Милано, Италия.
На 7 май 2016 г. взима участие в първата отслужена Източноправославна литургия в католически храм в катедралата „Сан Марко”, Венеция, Италия.
Към настоящият момент работи в Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“.
През 2016 г. получава дарствена грамота за особени заслуги към Епархийската църква, издадена и подпечатана от Западно и Средноевропейският Митрополит Антоний към „Българка епархия“ в Западна и Централна Европа на Българската Православна църква и „Източно православна свещена Митрополия“, Берлин, Германия.
През 2011 г. получава грамота за благотворителна дейност в клуб „Сребърна есен” към Благотворително дружество „Донка Паприкова”, София, България.
През 2008 г. става лауреат с втора награда на IV Национален конкурс за млади изпълнители „Дико Илиев”, Враца, България.

Чети публикацията

Уникални посетители: 477