ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав ЙовчевКонцерт по случай 64 години от първия концерт на симфоничния оркестър в Ниш

На 16 март тази година, от 20 часа, в залата на симфоничния оркестър в Ниш, Република Сърбия ще се състои концерт на симфоничния оркестър на този голям административен и културен център на западната ни съседка.
Интересното е, че специален гост-солист ще бъде известния наш цигулар проф. Ангел Станков заедно със свои ученици от Ниш. Проф. Станков е бил дълги години преподавател към Университета в града и може да се счита за създател на тамошната цигулковата школа.
Заедно със своите възпитаници, Ангел Станков ще свири произведения за две и повече цигулки и оркестър от Вивалди, Моцарт и Сарасате.
Биографията на забележителния наш цигулар е известна, но не е излишно пак да я припомним и отдадем заслуженото на неговия всеобхватен талант на цигулар, диригент, общественик и енциклопедичен ум:
Ангел Станков завършва Музикалната академия при проф. Леон Суружон и проф.Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Риччи специализира в Лондон при проф. Мануг Парикян, а по-късно при проф.Ифра Нийман.
В момента е един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и напоследък, диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по всички крайща на света.
Професор е в ДМА”П.Владигеров” от 1996г., а от 1999г е бил и Заместник Ректор.
Гостувал е в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол – Ню Йорк, Кенеди център-Вашингтон, Гевандхауз-Лайпциг, залата на Московската консерватория, Изуми Хол- Осака, Сънтори Хол- Токио, операта- Ница и др.
Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди между които “Златна лира” на СМТДБ, Диплом за високо изпълнителско майсторство от XII Световен младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за Мир, Наградата ‘Златно перо”,Наградта за изкуство на дружество “Гражданин”, наградата 100 години Бела Барток, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, Първа награда и златен медал на Първия международн конкурс за камерна музика в град Осака’93.
През 2008г за популяризиране на британска музика получава Орден на Британската империя от Кралица Елизабет II.
Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон, БиБиСи- Лондон, радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизии, Йомиури Телевижън, Радио НХК-Япония и др.

IMG_20170218_203607

Уникални посетители: 735