ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
АнонсиКонцерт на струнен камерен оркестър от Яш, Румъния.

В студио-залата на Радио-телевизионния център в Благоевград, на 17 октомври тази година, от 18 часа, ще се състои концерт на струнния камерен оркестър от гр. Яш, Румъния. Същата програма ще бъде изпълнена в Кюстендил на 18 октомври, в залата на читалище “Братство”, от 18ч.
Младите музиканти са студенти от Университета по изкуства “Джордже Енеску” в столицата на област Молдавия, прекрасния културен център Яш.
Основател и вдъхновител на този състав от най-добрите щрайхисти, студенти от Университета е проф. Елена Ованеску-Първу, чийто възпитаник, Тудор Богдан Болнаву е концертмайстор на оркестъра.
Студентския камерен ансамбъл ще изпълни две български творби от Йордан Гошев и Филип Павлов, както и две произведения от родната си страна- от двама преподаватели по композиция в тяхното учебно заведение- Чиприан Йон и Ромео Козма.
“Ламенто” за струнен оркестър от Йордан Гошев, известен наш композитор и Декан на Факултета по изкуствата към Югозападния Университет “Неофит Рилски” в Благоевград е творба, която изразява емоции и чувства свързани със самотата на човека в глобалния свят.
Композицията „Симфонична увертюра за струнни инструменти” от професор д.н. Филип Павлов е написана по поръчка от Германия за честване 10-годишнината на Вестфалския младежки камерен оркестър и неговия диригент Барбара Щанцелайт. Творбата е динамична, жизнена, с празничен характер и светло настроение. Тя е изпълнявана многократно от немските състави – Вестфалски младежки камерен оркестър и Струнен оркестър на гр. Хаген, от Камерен ансамбъл на Сан Франциско, САЩ, а също и от оркестъра на БНР, Симфоничен оркестър Пазарджик, камерен оркестър Габрово, и др. професионални състави.
Новата композиция на Чиприан Йон, Angoasă (Мъката), поема за камерен оркестър е посветена на студентския струнен оркестър.Човешката натура е безсилна, когато се сблъсква със смъртта, а безпокойството от тези мисли може разтърси душата ни. Поемата разкрива отчаяните ни опити да се успокоим, мечти- спомени, болката и страданието на раздялата, проблясъка на надеждата, трагедията, разбитите мечти, изливащи в буреносен край. Звукът на камбаните представлява необратим часовник, който измерва времето, което вече е отминало и времето, което все още ни остава.
Съвсем в друг аспект се развива музиката на Ромео Козма. Известен джаз музикант, ръководител на катедрата по джаз композиция в Университета по изкуства “Джордже Енеску”, той представя жизнена и енергична творба, наречена “Джазисимо”, въздействаща и изпълнена с изключителна импровизационност. Състои се от три части – Джазисимо, Блус Остинато, Суингиране в дъжда.

yashki-kontsert

Уникални посетители: 618