ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Музикален логос
Красимир ТасковКомпозиционни и интерпретаторски решения в Транскрипции за две пиана на осем ръце на Три симфонични творби от български композитори

На фона на почти ежемесечните защити на докторати в музикалната гилдия, предопределени от съществуващия вече 10 години ЗРАСРБ обикновено се изследват проблеми на интерпретацията на композитори, или отдавна творили на този свят, или такива които “пулсират” с ритъма на нашето време. Рядко, да не кажа почти никога не съм бил свидетел на такива, които изследват собственото си творчество и по такъв начин “увековечават себе си” чрез писаното слово. Всъщност имат напълно право за това, какъвто е случаят с известния наш пианист и композитор Красимир Тасков. Той впечатлява нашата публика над четири десетилетия с творби от различни жанрове и се е утвърдил като водещо име в нашата музика. неговият докторат е именно изследване на собствени транскрипции за пиано (почти до 8 ръце) на произведения на други композитори. Нека все пак припомним неговата биография :

Роден през 1955, той завършва НМА” П.Владигеров”- София с композиция при проф.П.Стоянов и пиано при проф.Джулия и К.Ганеви . Посещава курсовете по композиция на проф.Тон де Леув и проф.Тео Ловенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру от Румъния.

Носител е на национални и международни награди от конкурси по пиано (Сантандер,Испания ;”П.И.Чайковски”, Москва) и композиция (Токио-1991,1995,1999- І награда, 2002 за Дуо Пиано; Пловдив- І награда на нац. конкурс за Концерт за кларинет и орк. в 7/8  и “Тракийски светилища” за симф. орк., I награда на конкурса “Елиас Канети” за оркестровата пиеса “Мнимият оратор” и др.).

През 1984 г. неговият клавирен цикъл “Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж.

Автор е на редица симфонични, сред които:  4 Сюити за оркестър; Концерти за пиано; за цигулка; за обой; Два за кларинет, ”Преображение IV”, “Празненство” и др., камерни,  вокални, хорови творби, често изпълнявани, както у нас , така и в чужбина на престижни музикални фестивали (Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, Англия,САЩ, Украйна и други). Има редица издадени творби, както и осъществени многобройни студийни и CD записи(Фантазии за Дуо пиано, Б.Мартину-Пиеси и цикли за чело и пиано, Авторски CD) , като изпълнител и автор. Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител.

Носител на “Кристална лира” в раздел- камерна музика  за 2013г. Редовно влиза в състава на жури на национални и международни конкурси за пианисти.

Красимир Тасков е преподавател , професор в НМА “П.Владигеров” София  по композиция и пиано (ръководитил на катедрата по композиция).

Уникални посетители: 506