ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Музикален логос
Мария ВасилеваКомпозиционната техника на Лазар Николов в контекста на процесите в българската музика от втората половина на XX век

Представяме на вниманието на читателите на “Музикален логос” статията на докторантката от Национална Музикална Академия – Мария Василева.

МАРИЯ ВАСИЛЕВА завършва в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна в класа по виолончело на Любка Ангелова и  НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа по виолончело на проф. Анатоли Кръстев. От 2015 е редовен докторант към катедра  „Камерна музика“ на НМА с научен ръководител проф. д-р Георгита Бояджиева-Николова.

Участва в редица майсторски класове по виолончело и камерна музика, сред които тези на Янг Чанг Чо, Ксения Янкович, Александър Хюлсхоф, Роберт Коен, Йоханес Майсл, Георг Байч, Марина Капитанова, Стефан Гардмайер, Алваро Хуертас, Матс Луйдстрьом, Питър Майнц, Диляна Момчилова, Атто Байерле, Аведис Коюмджиян, Евгения Епщайн, Питър Шумайер, Питър Надж и др.

Концертира като камерен изпълнител и солист в програми на музикални фестивали като „Европейски музкален фестивал“, „Софийски музикални“ седмици, Международен фестивал на младите в изкуството „Via Pontica“ – Балчик, „ISA Festival“ към Международна лятна академия на Университета за музика и сценични изкуства Виена, Международен фестивал „Варненско лято“, Международен фестивал за съвременна музика „ppIANISSIMO” и други. Осъществява премиерни изпълнения на съвременна музика на Стивън Гарднър и записва за фонда на БНР.

През 2010 годинастава член на симфоничния оркестър на Classic FM Radio, а през 2018 година – и на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Мария Василева е лауреат на редица награди от национални и международни конкурси като солов и ансамблов изпълнител – Национален конкурс „Светослав Обретенов“, Провадия; „Земята и хората“, София; „Надежди, таланти, майстори“, Добрич – Албена; Международен конкурс за австрийска инструментална музика, София; Конкурс за чешка и словашка музика, Варна.

Мария Василева
Уникални посетители: 421