ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав ЙовчевКлавирен рецитал на Виктория Василенко

На 16 май, от 19ч. в зала БИАД (очертала се от 5 години като нова концертна сцена в столицата), списание Арт Панорама, ПИН-2000 ЕОД, Музикално общество “Александър Скрябин” и Федерацията на научно-техническите съюзи в България организират концерт на Виктория Василенко.
Името ѝ напоследък нашумя с един знаменателен успех на българската клавирна школа- тя спечели първа награда на Международния клавирен конкурс “Джордже Енеску” в Букурещ. До този момент, есента на 2016г., няма българин спечелил лауреатско звание от този реномиран конкурс, а представянето на Виктория Василенко спокойно може да бъде наречено блестящо и авторитетно. На финала, младата българка изпълни първия клавирен концерт от Йоханес Брамс, творба, в която показа зрялост, изрядно техническо присъствие и емоционална топлота, напълно съобразена с Брамсовия стил.
На соловия си рецитал на 16 май в София, Виктория Василенко ще изпълни едно от късните ноктюрни на Фредерик Шопен- оп.62, си мажор, последвано от третата клавирна соната, която ще внесе емоционален контраст в програмата. Сюитата “За пианото” от Клод Дебюси, състояща се от три части – Прелюд, Сарабанда и Токата представя автора в неговата по-романтична окраска, в която се прокрадват така характерните за стила му импресионистични черти. За финал на концерта, пианистката е избрала монументалното съчинение на Модест Мусоргски – “Картини от една изложба”.
Програмата е съчетала в себе си популярни и същевременно много сериозни в интерпретационно отношение творби, чието представяне ще очакваме с интерес.

http://victoriavassilenko.com/index.html

ViktoriaVasilenko(1)

Уникални посетители: 667